La Timișoara a fost inaugurată, luni, cu fast, noua maternitate construită în apropierea Spitalului Județean din Timișoara, o investiție de aproximativ 20 milioane de euro cu bani europeni.
Inaugurarea, cu tăiere de panglică, a avut loc în prezența autorităților locale și județene, a medicilor, profesorilor și a mitropolitului Banatului. Deschiderea maternității are loc la cinci luni de la momentul la care clădirea, construită de la zero, a fost recepționată.
„Sunt convins că această maternitate va schimba paradigma din punctul de vedere al clienților care vin la spital. Multe femei vor dori să vină la maternitatea de stat și doar dacă nu vor găsi loc vor alege altă variantă, inclusiv cea privată. Pentru că acum putem oferi condiții hoteliere, de igienă, de modernitate, mai bune decât la privat. În plus, vom oferi ceea ce preocupă mereu mamele și familiile lor: siguranța că dacă ceva nu merge bine pentru mamă sau pentru nou-născut, locul în care trebuie să fie este acesta. Cele mai multe mame care merg la privat să nască sunt preocupate de gândul acesta că dacă nu merge bine, până la urmă tot la spitalul de stat ajung. Eu cred că vom avea o problemă cu programarea și cred că va fi prea mică maternitatea.”, a declarat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Clădirea noii maternități a fost ridicată în cadrul proiectului „Copii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor medicale din domeniul obstetrică – ginecologie și neonatologie dintre Spitalul Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara și Clinica de pediatrie din Szeged. E probabil cel mai grozav proiect de cooperare din Uniunea Europeană, a spus Livia Banu, de la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru Granița România-Ungaria.
„Programul România-Ungaria finanțează proiecte din domeniul sănătății de mulți ani. Noi, cei din regiune, știam că o problemă care se manifestă printr-un flux unidirecțional de pacienți este o problemă a zonei transfrontaliere și aceasta se poate găsi sau își găsește soluții tot în acest context transfrontalier. Noi eram aici, știam problema și acesta este motivul pentru care am perseverat. (…) Suntem un model pentru disparitățile care există în toată UE la nivelul sănătății, dar putem fi și un model pentru o schimbare de paradigmă. Așa că regiunea noastră a fost transformată într-un proiect pilot pentru construirea noilor politici cu care Comisia Europeană va aborda domeniul sănătății.”, a declarat Livia Banu.
Investiția a beneficiat și de cofinanțare din partea Consiliului Județean Timiș.
„Când vedem în alte părți ale țării azile ale groazei, Spitalul Pantelimon, ce se întâmplă astăzi în țară, înseamnă că oamenii mai au o speranță că sistemul sanitar le poate răspunde așteptărilor. (…) În ultimii patru ani am reușit să modernizăm și să extindem UPU, secția de Urologie, să accelerăm lucrările la noua secție de mari arși, și astăzi această nouă maternitate – toate aceste lucruri fac parte din acest puzzle care, la orizontul anilor 2028-2029, va fi completat și vom avea aici primul spital regional din țară, chiar dacă Timișoara nu a fost cuprinsă pe lista acelor spitale regionale construite de la zero prin bani europeni.”, a declarat Alin Nica, președintele în funcție al CJT.
„Noi vom construi spitale pentru ca dumneavoastră împreună cu Dumnezeu să puteți salva vieți”, a afirmat Alfred Simonis, președintele ales al CJ Timiș, prezent și el la inaugurare. „Ne bucurăm că la 34 de ani de la revoluție participăm la inaugurarea primei maternități din România și prima în Timișoara după 50 de ani. O investiție care ajunge spre 20 de milioane de euro. Cred că dăm anual pe panseluțe banii ăștia. Această finanțare e din bani de la UE, nu guvernamentali. Cu alte cuvinte, acest oraș, acest județ, acest motor atât de important la economia România care contribuie cu sume record în fiecare an, de 34 de ani, reușește să facă o investiție care e una de anvergură, dar totuși costă cât panseluțele în Timișoara într-un an. Asta trebuie să ne facă să înțelegem că dincolo de a clama nevoia de a investi e nevoie să facem ceva concret în fiecare an.”
Maternitatea Bega a funcționat pe Victor Babeș 12 din 1974, într-un imobil construit în 1920. Noul spital are patru etaje și se întinde pe o suprafață de peste cinci mii de metri pătrați utili. Are 126 de paturi, o secție ATI, bloc operator, săli de naștere și camere de gardă, precum și compartimente de prematuri, nou-născuți eutrofici, fertilizare in vitro, obstetrică-patologică, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și de spitalizare de zi. Pe etaje, sunt prevăzute spații pentru însoțitori și vizitatori.