Liberalul Romeo Dunca prezintă documente explozive care nu doar că demontează acuzațiile de fals și uz de fals ce-i sunt aduse de Ionuț Popovici, ci devoalează și complicitatea dintre PSD-ist și un om de afaceri care încearcă să dea o țeapă de milioane de lei.
Vicepreședintele PSD Caraș-Severin Ionuț Popovici, candidat la funcțiile de primar al Reșiței, de consilier local și de consilier județean, susține într-un material video că Romeo Dunca, prin fals și uz de fals, a dat o țeapă de 4 milioane de lei unei firme din Reșița. „În anul 2020, societatea comercială care are în proprietate celebrul bloc din centrul orașului semnează un contract cu o altă firmă pentru execuție lucrări. Odată cu parafarea înțelegerii, pentru garantarea plăților serviciilor prestate se emite un instrument bancar. După un an și jumătate, timp în care firma prestatoare își îndeplinește obligațiile și susține cu resurse proprii substanțiale lucrările de izolație a celebrului bloc, cei doi parteneri de politică, administrație și afaceri bat în retragere atunci când vine vorba despre plata cuvenită antreprenorului”, spune Popovici.
Acesta susține în continuare că firmei prestatoare i-a fost refuzată de către bancă plata sumei din biletul la ordin, 4 milioane de lei, pe motiv că instrumentul bancar era semnat de Romeo Dunca fără a avea acest drept. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Firma căreia îi plânge de milă Ionuț Popovici, Termoconstruct Sistem Avantaj SRL (TSA), este cea care a încercat (și încă mai încearcă) să dea o țeapă milioane de lei societății Banat Real Estate SA, proprietara blocului construit în zona centrală a Reșiței. Popovici face astfel jocurile unui escroc: administratorul și patronul TSA, Samuel Barbu.
Detaliile escrocheriei puse în scenă de TSA
Contractul de lucrări între cele două firme a fost semnat în luna mai 2020, iar imediat apoi Romeo Dunca, acționar principal al Banat Real Estate (BRE), a semnat biletul la ordin care garanta încasarea valorii contractului de antrepriză.
După ce a încasat peste 13 milioane de lei de la BRE, Samuel Barbu a emis facturi de încă un milion lei pentru ultimele lucrări efectuate. Dar facturile nu reflectau situația reală a lucrărilor executate, motiv pentru care au fost refuzate la plată.
TSA a încercat apoi să demareze procedura de executare silită, dar acțiunea acestuia a fost respinsă atât de Judecătoria Reșița (Încheierea nr. 2534/30.09.2022), cât și de Tribunalul Caraș-Severin (Decizia nr. 563/08.12.2022). Samuel Barbu a completat biletul la ordin cu suma de 4 milioane de lei (din care 3 milioane lei penalități)!, dar banca, înștiințată de BRE despre situația reală, nu a putut accepta o astfel de plată. Ulterior, încă o instanță dă dreptate BRE: Judecătoria Reșița respinge și cererea de încuviințare a executării în baza biletului la ordin folosit abuziv și fraudulos de TSA (Încheierea nr. 3409/28.12.2022).
În aceeași speță, societatea TSC este acuzată de mai multe fapte penale (înșelăciune, fals, șantaj, evaziune fiscală), iar Parchetul a început urmărirea penală. Totodată, pe rolul instanței de judecată este și un proces civil „cu obligația de a face”, prin care BRE vrea să oblige TSA să refacă facturile și să restituie biletul la ordin. „Puteam să stăm liniștiți, să nu inițiem acest proces și să așteptăm finalizarea cercetării penale, asta cu atât mai mult cu cât avem două sentințe definitive favorabile, dar am făcut acest proces “ATIPIC”, la care ne costa 35000 lei doar taxa de timbru, tocmai pentru că suntem de bună credință și să îi obligăm și în civil să corecteze facturile fictive și să restituie biletul completat cu suma abuzivă”, explică administratorul BRE.
Documentele prezentate mai jos de Romeo Dunca arată modul în care Termoconstruct Sistem Avantaj SRL Reșița a încercat să înșele o altă firmă din oraș, prin emiterea unor facturi fictive, care nu erau susținute de lucrări reale și pe care nici nu le-a înregistrat în contabilitate.
(PE)