Marcel Ciolacu, la Timișoara, în prima zi de campanie: „Am trimis medici la specializare pentru Centrul de Mari Arși”

spitalul de mari arsi din Timisoara: Marcel Ciolacu in vizita

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat, în prima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, șantierul viitorului Centru de Mari Arși de la Timișoara, care se ridică lângă Spitalul Județean.

Lucrările la Centrul de Mari Arși din Timișoara sunt la 60% execuție. Dintre cele trei centre aflate în construcție în țară, cel de la Timișoara este cel mai avansat.

„Ne aducem aminte de o nenorocire prin care am trecut. Preluasem mandatul de o zi și am avut iarăși un incident. M-am deplasat în Belgia să văd pompierii români care s-au implicat atunci și mă bucur că nu a existat niciun deces. Am vizitat atunci cu domnul Rafila spitalul de mari arși din Belgia și am văzut toate fluxurile. Dar am mai făcut un lucru atunci cu domnul ministru. Am început să trimitem medici la specializare care vor lucra în acest spital de mari arși de a doua zi, cunoscând toate regulile care sunt în străinătate. Avem șase boxe de mari arși. Avem nevoie de toate spitalele de mari arși și sunt distribuite în Timișoara, Târgu Mureș, București”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, după ce a vizitat șantierul de la Centrul de Mari Arși din Timișoara.

marcel ciolacu vizita spitalul de mari arsi din timisoara

Moment din vizita lui Marcel Ciolacu la Timisoara

Contractul pentru ridicarea centrului a fost semnat în primăvara anului 2023. Va avea 6 paturi pentru mari arși, 6 paturi pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă; secția ATI cu 27 paturi; blocul operator cu 25 de săli de operație; spații conexe (sterilizare, farmacie, spații administrative și logistice, spații tehnice) și un heliport. Aici va funcționa și UPU-SMURD cu 58 de posturi.

Spitalul ar trebui să fie gata în prima parte a anului viitor.

„Se lucrează chiar și noaptea. Merge bine. Și plăţile s-au făcut la timp. Suntem la 60%, dar acum ritmul va fi bun că se lucrează și afară și înăuntru. Deja e securizată zona interioară și se lucrează intens și acolo. Licitația pentru dotare e demarată și merge în paralel. Proiectul aduce un salt uriaș în calitatea îngrijirii pacienților arși în primul rând, dar a tuturor pacienților – prin structurile pe care le va avea, noua urgență, noul bloc operator, noul ATI chirurgical și pista de elicopter de urgență”, a declarat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara.

centrul de mari arsi din timisoara in constructie

Finanțarea de 66 de milioane de euro este asigurată în cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar finanţat din acordul de împrumut dintre guvern şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Asigurări pentru finalizarea Institutului Oncologic

În ce privește Institutul Oncologic din Timișoara, pentru care s-a semnat joi contractul de proiectare și execuție, premierul a dat asigurări că acesta se va finaliza, indiferent de cum vor decurge negocierile pe PNRR.

„La Centrul de Oncologie trebuie dat ordinul de începere și cu adevărat trebuie o negociere la Comisie, astfel încât să rămână prins pe PNRR, să vedem cum negociem să ducem și execuția până la sfârșitul anului 2026. Vă asigur că, indiferent de negocierile pe care le vom avea la PNRR, dacă va fi un pericol de a nu cheltui toți banii, atunci el va continua pe BEI și Institutul Oncologic se va finaliza. Deci nu este un proiect ratat. Și acolo e o parte care trebuie demolată. După ce se dă ordinul de începere, președintele CJT a spus că va veni împreună cu constructorul și vom vorbi și cu MIPE, și cu MS, cei care urmăresc execuția și vor efectua plățile, vom avea toți o întâlnire și vom avea o decizie realistă în ce privește finalizarea Institutului Oncologic”, a declarat Ciolacu.

Potrivit președintelui CJ Timiș, proiectarea institutului va merge în paralel cu demolarea unei părți din clădirea veche de pe Calea Torontalului, apoi va începe execuția noului spital. Ordinul de începere a lucrărilor se va da peste câteva zile, iar utilajele pot intra pe șantier.

Viitorul Institut Oncologic va avea 250 de paturi și un ambulatoriu integrat cu 26 de paturi, 6 săli de operație și o secție de terapie intensivă. Aici or funcționa un centru de transplant, un laborator de imagistică, un centru de radioterapie și un laborator de medicină nucleară.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/