„Dacă vechea administrație ar fi luat decizii în folosul cetățenilor și nu ar fi cedat presiunilor unor dezvoltatori care urmăreau doar interesul financiar, incendiul de la mansarda de pe strada Mehadia din Complexul Studențesc probabil nu s-ar fi întâmplat”, spune consilierul local USR Răzvan Negrișanu. De profesie arhitect, consilierul a promovat un nou regulament menit să restricționeze construcția de noi apartamente tip mansardă.
Întreaga mansardă a blocului situat la nr. 12 pe strada Mehadia din Timișoara a ars în urma incendiului de duminică dimineață. Consilierul local USR Răzvan Negrișanu spune că execuția acesteia, la fel ca a multora din oraș, este unul dintre motivele pentru care a avut loc incidentul.
„Corupția chiar poate să ucidă! Din fericire nicio persoană nu și-a pierdut viața în acest incendiu, dar distrugerile există și sunt semnificative. E ironic cum mansarda executată recent a ars în integralitate, iar blocul propriu-zis, construit în urmă cu zeci de ani, a rezistat bine incendiului. Tocmai pentru a preveni tragedii am propus și consiliul local a acceptat un nou regulament privind mansardarea. Și vă reamintesc că nu a fost ușor: primul proiect a fost respins de aparatul PMT, a doua variantă a fost «pierdută», am reușit de-abia din a treia încercare. Timp de jumătate de an a durat parcursul regulamentului prin aparat, timp în care am primit tot felul de telefoane să renunț. Nu am renunțat.”, a declarat Răzvan Negrișanu.
Noul regulament este în vigoare din septembrie 2021 și restricționează construcția de noi apartamente tip mansardă la maximum 60% din suprafața apartamentelor de la ultimul etaj, ceea ce înseamnă o densitate construită mai mică și implicit un risc mai redus de propagare a flăcărilor. Regulamentul mai impune dezvoltatorilor realizarea unui lift, o anumită geometrie pentru acoperiș, realizarea învelitorii din materiale incombustibile, ferestre tip mansardă, locuri de parcare și spații verzi pentru fiecare unitate construită.
„Tot regulamentul a fost gândit astfel încât să încurajeze calitatea proiectului și a execuției. Mansarda de pe strada Mehadia nu s-ar fi putut realiza în condițiile noului regulament. Regulile clare, predictibile, precum și sancțiuni acolo unde acestea sunt încălcate, sunt calea pentru a evita tragedii.”, a mai spus Răzvan Negrișanu.
Potrivit ISU, cauza incendiului de la mansarda imobilului de pe Mehadia 12 a fost „efectul termic al curentului electric de la conductorii electrici din podul mansardei amplasați pe material lemnos”.
Un eveniment similar a avut loc în luna ianuarie a anului 2019 la mansarda unui bloc situat pe strada Martir Elena Nicoară din Timișoara. Realizată în 2012, mansarda nu avea aviz de securitate la incendiu, au stabilit anchetatorii. Toate cele 4 apartamente de acolo și acoperișul au ars. 47 de persoane au fost evacuate.
Foto: ISU Timiș