Regizorul de film Florin Iepan consideră că Timișoara, din punct de vedere cultural, ar trebui să își deplaseze atenția, în următorii ani, către cartierele și zonele periferice ale orașului, astfel încât și timișorenii care locuiesc acolo să se apropie real de artă. Iepan este de părere că timișorenii care locuiesc în centrul orașului sunt supraofertați din punct de vedere cultural, în timp ce locuitorii de la periferie au fost uitați, din acest punct de vedere.
Regizorul timișorean Florin Iepan este cel care se află în spatele proiectului Caravana ROD, un proiect cultural dedicat comunităților marginale. Pe lângă proiecțiile de film în aer liber, ROD a pus la dispoziție spectacole de teatru și expoziții de fotografie în spații neconvenționale, cum ar fi Piața „Badea Cârțan” din Timișoara, acolo unde a fost amplasată o instalație audio-video experimentală pe care s-au proiectat documentare și scurtmetraje.
Caravana s-a deplasat, în ultimele luni, și la Jimbolia, la beneficiarii Centrului de zi pentru copii din clasele I-VIII, proveniți din familii în dificultate.
Regizorul povestește care a fost una din motivațiile care au stat la baza demarării Caravanei ROD.
„Pe timișoreni îi văd foarte comozi. Noi care organizăm Caravana ROD, un proiect dedicat timișorenilor de la periferia orașului, ne-am dus la periferie pentru că timișoreanul din centru e supraofertat din punct de vedere cultural, lăsând la o parte că el are și posibilitățile materiale cele mai mari. Eu cred că timișorenii sunt de mai multe feluri. Există mai degrabă o foame pentru fenomenul cultural în periferia orașului și în cartierele de blocuri și în zonele mai puțin dotate cu spații culturale și cu evenimente culturale decât în centru. Anul acesta ne-a demonstrat că în centru foarte greu poți să strângi un număr mare de oameni la evenimentele culturale care se țineau practic în fiecare zi. Dar foarte greu deja mai vine lumea și există un soi de suprasaturație în zona asta. Și eu cred că trebuie deplasată atenția către cartiere, chiar către zonele periferice ale orașului, mai ales acolo unde oamenii nu consumă conținut cultural în mod constant.”, a declarat Florin Iepan.
De altfel, regizorul consideră că aceasta ar trebui să fie strategia pentru Timișoara culturală a următorilor ani.
„Și cinematografele de cartier ar putea să joace un rol important în povestea asta, dacă înțelegem oamenii ăia foarte bine și ce vor ei, dacă îi luăm cu binișorul. Pentru că dacă le ducem doar filme premiate la Cannes, dar care au o nișă de public foarte restrânsă s-ar putea să nu vină nimeni sau să plece în timpul proiecției, adică e o lume mult mai dură și într-un fel mai cinstită care nu are convenție culturală. Dar timișorenii sunt de mai multe feluri și dacă înțelegem chestia asta avem șansa să facem o politică culturală deșteaptă.”, a explicat Florin Iepan.
Foto: DocuMentor