Mândria uniformei de pompier: curajul și sacrificiul!

ziua pompierilor la resita

Importanța unei societăți unite în fața pericolelor a fost subliniată astăzi la Reșița, cu ocazia Zilei Pompierilor Români.

Anul acesta, o bună parte a cetățenilor județului au văzut mai mult decât de obicei ce presupune lupta cu flăcările. De aceea lt. col. Ionel Tilca, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic, crede că acum oamenii înțeleg și apreciază mai mult eforturile pe care le depun cei implicați în lupta cu focul. Cu atât mai mult cu cât toate intervențiile s-au încheiat cu succes, evitându-se pierderile de vieți omenești și limitându-se mult pagubele materiale.

„Cu toții vedem incendiile undeva departe. Când însă se apropie și ne amenință agoniseala de-o viață, atunci devenim conștienți. Simțim teamă, neputință și uneori chiar deznădejde. Asta simțim și noi, pompierii. Dar curajul înseamnă să treci peste această teamă, sacrificiul înseamnă să prețuiești mai mult pe celălalt decât pe tine însuți. Asta este meseria de pompier”, a spus lt. col. Tilca la evenimentul aniversar desfășurat la Reșița.

Șeful ISU Semenic a mulțumit autorităților locale, instituțiilor, cetățenilor și voluntarilor care, prin mobilizarea arătată, au dovedind că împreună suntem o comunitate rezilientă, pregătită să facă față pericolelor. „Îmi arăt recunoștința față de toți colegii mei. Ne străduim permanent ca, prin tot ceea ce facem, să menținem și să păstrăm mândria uniformei pe care o purtăm” a încheiat lt. col. Tilca.

Prezent la eveniment, primarul Reșiței, Ioan Popa, a mulțumit tuturor celor care, prim implicarea lor, au gestionat foarte bine incendiul care recent a mistuit sute de hectare de teren din zona Câlnic-Moniom. Marea problemă a pompierilor reșițeni rămâne locația la marginea orașului, în cartierul Stavila. Popa însă promite că, pe viitor, pompierii reșițeni vor avea un sediu nou în zona Mociur. „În ultimii 200 de ani, orașul s-a dezvoltat la vale. Inima orașului a fost cândva Piața Republicii, de care pompierii erau aproape. În Mociur, după ce finalizăm drumul, vom face un sediu serios al detașamentului de pompieri într-un loc care va deveni noul centru al orașului. Până atunci, am reușit să punem la dispoziția ISU un spațiu în zona Kaufland”, a spus Ioan Popa.

Ziua pompierilor români, marcată la Reșița alături de oficialități.

Ziua pompierilor români, marcată la Reșița alături de oficialități.

Președintele consiliului județean, Romeo Dunca, s-a referit la proiectul de reziliență transfrontalieră pentru situații de urgență, care a ajuns la etapa de precontractare. Concret, Consiliul Județean Caraș-Severin, ISU Semenic, inspectoratul județean de jandarmi și orașul Vršac din Serbia au depus un proiect în valoare de 2,3 milioane de euro. Scopul este dezvoltarea în comun a capacității de răspuns la situații de urgență, în special în imediata vecinătate a frontierei. Romeo Dunca dă asigurări că instituția pe care o conduce veghează permanent la siguranța cetățenilor căutând surse de finanțare care să permită implementarea de proiecte pentru ca serviciile inspectoratului pentru situații de urgență să fie de calitate tot mai ridicată.

La ceas aniversar, prefectul Ioan Dragomir a dat citire mesajului transmis de premierul Marcel Ciolacu adresând totodată urări de bine pompierilor cărășeni. Totodată, momentul a fost optim pentru înaintarea în grad a mai multor militari din cadrul ISU Semenic:
– lt. Mihai Sarmeș, a fost înaintat în gradul de căpitan;
– plutonierii ajutanți Lucian Lupu, Cosmin Tripa, Petru Novăcescu, Lucian Pop, Vasile Rotaru, Alin Sporea au fost înaintați la gradul de plutonier ajutant șef.

De asemenea, au mai fost acordate următoarele diplome:
– diplomă aniversară: subunității de pompieri Reșița cu cele mai multe intervenții anul acesta, pompierului anului cpt. Sorin Craioveanu, paramedicului anului plutonier ajutant șef Aurelian Fișteag, voluntarului Alexandru Suciu;
– diplome de apreciere: echipajului SMURD din cadrul detașamentului de pompieri Caransebeș, lt. col Cosmin Ilie, plutonierului ajutant șef Adrian Bursuc, soldatului Deian Sorescu, profesorului Florin Schinteie din Târnova pentru rezultatele obținute cu elevii școlii din comună la concursurile având ca temă situațiile de urgență, preotului Mihai Ciucur pentru capacitatea de mobilizare a localnicilor din Moniom, Câlnic și Reșița, serviciilor voluntare din Bocșa, Anina, Oțelu Roșu, Reșița, Oravița, Moldova Nouă, serviciilor private ale Artrom Steel Tubes Reșița, UCM Reșița, Dedeman;

– diplome de mulțumire: inspectoratului de jandarmi județean, unității speciale de aviație Caransebeș, punctului de operare aeromedical Caransebeș, Poliției Caraș-Severin;
– evidențiați pentru merite deosebite: cpt. Marius Craioveanu, plutonierii ajutanți Vasile Rotaru, Anghel Păun, Alin Sporea, Lucian Pop, plutonierii ajutanți șefi Ovidiu Safer și Bogdan Deaconu.

pompierii resita

Pompierii din Caraș-Severin, amintiri frumoase la moment aniversar.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/