Opt unități de alimentație publică de tip familial s-au deschis în ultimii trei ani în județ. Aici turiștii și nu numai găsesc bucate după rețete tradiționale din Banat.
Punctele gastronomice locale sunt opțiunea perfectă pentru turiștii care nu vor să mănânce la restaurant și care își doresc să găsească în farfurii gustul copilăriei. În județ, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, există opt puncte gastronomice locale, deschise în exploatații familiale.
În cadrul acestor unități, alimentele sunt preparate și servite numai de către proprietari, iar produsele provin fie din ferma proprie, fie de la alți producători locali autorizați și înregistrați sanitar-veterinar. Spre deosebire de restaurante, punctele gastronomice locale sunt bucătării particulare, care servesc turiștilor rețete specifice zonei, după un meniu ales de gazde sau, de comun acord, cu clienții. De fapt, aceste puncte gastronomice locale sunt o facilitate pentru unitățile de tip familial, care vor să presteze turism la scară mică, fără a depăși însă la o masă (concomitent) 12 persoane.
Primul punct gastronomic local s-a deschis în Caraș-Severin în ianuarie 2022, în casa cu numărul 192 din localitatea Prigor. Potrivit reprezentanților DSVSA, după această dată, s-au mai deschis alte șapte astfel de puncte gastronomice locale: la Carașova (Crețu Sebastian Ionuț – comuna Carașova, Nr. Topo 3.367), la Slatina Nera (Alin Nelu Moanea – comuna Sasca Montană, Nr. 101), în satul Ilidia (Andreea Nutriconcept SRL – comuna Ciclova Română, Nr. 466), în satul Borlova (Mihaela Drăgălina – comuna Turnu Ruieni, Nr. 234), în satul Cărbunari ( M&Y Popup Travel SRL, comuna Cărbunari, Nr. 457), în satul Potoc (Ionescu Octavian Romică – comuna Sasca Montană, Nr. 3), și în satul morilor de apă, la Eftimie Murgu (Anton Remus Craia – comuna Eftimie Murgu, Nr. 541).
Persoanele care doresc să înființeze un punct gastronomic local se pot adresa DSVSA Caraș-Severin pentru obținerea documentului de înregistrare, conform Ordinul ANSVSA nr. 111/2008 cu modificările și completările ulterioare.
Pentru mai multe informații despre această activitate, persoanele interesate pot consulta ghidul – Îndrumar de bune practici Punct Gastronomic Local, de pe site-ul ANSVSA.