Două zile de binecuvântare vor urma la Mănăstirea Teiuș a Caransebeșului, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la punerea pietrei de temelie a lăcașului de cult. Oaspeți de seamă vor călca pragul mănăstirii, printre care Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, cel care a ajutat la construcția mănăstirii pe când era episcop al Caransebeșului, alături de starețul Iustinian Tibil.
Pentru un istoric sau un gânditor, orice om are un destin, orice neam are o istorie și orice moment al vieții este precedat sau succedat de alte evenimente. Așa și este, însă pentru un om credincios, toate acestea se convertesc și se regăsesc în cuvântul „pronie” (purtare de grijă). Acum 20 de ani, „pronia” a voit ca un loc pustiu din Teiuș, Caransebeș, să prindă viață, şi nu orice viață, ci una duhovnicească, menționează Iustian Tibil cel care, cu ajutorul credincioșilor și al Episcopiei Caransebeș, a ridicat cea mai frumoasă mănăstire în cel mai frumos loc al orașului, cu cel mai curat aer.
„Nu știu de ce am fost ales să împlinesc eu această rânduială. Dar, ca orice slujitor aflat sub ascultare, am pornit la drum. După 20 de ani, privind aceste fotografii, aceste imagini încrustate în inima mea, îmi dau seama că nu aș fi reușit nimic dacă eram singur. Aceste imagini-mărturii îmi reamintesc că Dumnezeu nu m-a trimis singur, ci a trimis arhiereu, preoți și popor. Nu se poate binecuvânta un loc fără aceștia”, menționează starețul mănăstirii Iustinian Tibil.
Părintele spune că a fost întrebat odată dacă s-ar mai apuca de această lucrare.
„Am stat și mi-am evaluat putința. Dacă ar fi după puterile noastre, ale oamenilor, nu cred ca aș mai putea să încep o astfel de lucrare, pentru că vârstă și necazurile vieții ne încremenesc de multe ori voința, însă astăzi sunt convins că dacă Dumnezeu voiește și binecuvântează un loc, acesta înflorește indiferent de poticnelile sau deznădejdile noastre”, spune Iustinian Tibil, care mulțumește din nou oamenilor, fără a da nume, pentru că fără ei în cei 20 de ani, locul ar fi fost pustiu.
Cu această ocazie, sâmbătă, de la ora 17.00, va avea loc slujba de vecernie ce va fi oficiată de un sobor de preoți în frunte cu PS Daniil Stoenescu, Episcopul Daciei Felix cu sediul la Vârșeț, Serbia, după care va avea loc decernarea diplomelor de ctitor.
Duminică Sfânta Liturghie va începe la ora 9.00 și va fi oficiată de către un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, PS Daniil Stoenescu și PS Lucian, Episcopul Caransebeșului.