Cu un CV atât de subțire și îndoielnic și cu o echipă de consilieri personali care efectiv nu au ce să-l îndrume deoarece sunt cam la același nivel de pregătire și, în plus, atenți culegători de scame, președintele Romeo Dunca trebuie oprit din ceea ce înțelege el prin a „dezvolta” Caraș-Severinul!
Cărășenii i-au acordat încrederea lui Romeo Dunca în septembrie 2020, când l-au ales președinte al Consiliului Județean. Și au făcut-o în număr mare. Marcel Vela, liderul PNL Caraș-Severin, i-a arătat la rândul său toată încrederea, asigurându-l că nu va interveni în actul său managerial, că îi lasă mână liberă, să dezvolte județul după propria viziune. Numai că, atunci când vii în cel mai important scaun din județ cu aroganța de a nu citi măcar Codul Administrativ și când consilierii personali cu care te-ai lăudat sunt mai degrabă preocupați cum să nu ajungă în pușcărie de cât de pricepuți și de bine intenționați sunt, e clar că lucrurile nu au cum să funcționeze.
Administrația publică nu e floare la ureche, iar Caraș-Severinul e un județ plin de probleme. Cu alte cuvinte, nu i-ar fi ușor niciunui președinte al CJ Caraș-Severin, indiferent cum s-ar numi el și de la ce partid ar fi. Cu atât mai greu îi e unuia ca Romeo Dunca, despre care nu se știe la ce liceu și-a luat Bacalaureatul și care se laudă în propriul CV cu competenţe şi aptitudini de utilizare a calculatorului însemnând sistem de operare Windows, Microsoft Office și navigare Internet. Chestiuni elementare, cel mult de nivelul clasei a IV-a.
Liberalul care conduce astăzi Consiliul Județean Caraș-Severin și o va mai face cel puțin doi ani de acum încolo nu are mare lucru de prezentat la bilanțul primei jumătăți de mandat. N-a dezvoltat mai nimic. Dar nu numai că nu se vede ce a construit, mai grav este că a cam lăsat praf în urma sa pe acolo pe unde și-a băgat nasul. De multe ori, cu încălcarea legii, așa cum au stabilit instanțele de judecată! Cu consecințe importante! Și nici măcar nu se oprește, iar din Consiliul Județean și din PNL Caraș-Severin nu îndrăznește nimeni să-l oprească în a-și face de cap, nu-l oprește nimeni să se joace de-a administrația.
Direcția de Drumuri Județene Caraș-Severin
Pe drumurile Banatului de Munte au pornit din nou în mandatul lui Romeo Dunca procurorii. Și nu orice procurori. Tocmai cei de la DIICOT! Președintele l-a rezolvat repede pe directorul Gabriel Știka pentru a-și impune omul său de încredere. Asta chiar dacă la concurs a luat o notă pentru care în școală ți-ar fi fost rușine o lună să ieși afară din casă. Pentru președintele Dunca a fost foarte bun. Acum, directorul respectiv are calitatea de inculpat. Dar cât timp organele de cercetare penală își fac treaba, altceva e mai important. Drumurile județene sunt sub orice critică, iar Direcția de Drumuri e decimată. Pentru că așa a gândit Romeo Dunca, așa au executat consilierii județeni PNL. A desființat vreo 30 de posturi și prin Direcție bate acum vântul. Totul s-a făcut și ilegal, oamenii având câștig de cauză în sălile de judecată. Dar nu s-au mai întors. Iar acum nu prea mai are cine să întocmească documentațiile tehnice pentru reparații și modernizări de drumuri. Pur și simplu au fost dați afară aproape toți specialiștii. Dar tot managementul lui Romeo Dunca a făcut ca pe drumurile județene din Banatul Montan să nu mai fie verificat gabaritul greu. Efectiv nu mai are cine de la Direcția de Drumuri să facă asta.
Programul pentru Școli al României
Romeo Dunca a dat afară fără să gândească și mai mulți oameni din instituția pe care o conduce în mod direct, dar și din serviciile și direcțiile din subordinea CJ. La Compartimentului Educație, Sănătate, Cultură, Tineret, Sport și Agricultură, precum și cea a Compartimentului Investiții al Direcției Managementul Proiectelor și Investițiilor din cadrul Direcției Generale de Dezvoltare, de exemplu. I s-a atras atenția că prin deciziile sale îi lasă pe copiii din județ, preșcolari și școlari, fără laptele și fructele asigurate prin Programul pentru Școli al României. În consecință, a venit în fața consilierilor locali cerându-le să aprobe schimbarea schimbării. „Desființarea unor posturi ar fi de natură a perturba această activitate complexă desfășurată de acești funcționari publici, activitate ce nu poate fi preluată de alte entități funcționale din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Caraș-Severin”, le explica Romeo Dunca aleșilor județeni. Ar fi cunoscut situația de la bun început dacă ar fi întrebat măcar pe cineva, dar a preferat să acționeze în stilu-i deja caracteristic.
Muzeul Banatului Montan
Președintele Dunca a ajuns să-și anuleze chiar singur propriile hotărâri, după ce l-a declarat persona non grata pe directorul Flavius Bozu. Acesta din urmă și-a căutat dreptatea în instanță și a și găsit-o într-o primă fază. Romeo Dunca nu mai organizează niciun concurs pentru postul de manager al muzeului, deși tot el demarase toate procedurile în acest sens. Pur și simplu se joacă și în acest caz de-a administrația publică. Muzeul va avea un manager interimar. Până când? Greu de spus. Probabil până când președintele CJ înțelege că există lege și pentru domnia sa. Și în acest caz știa unde se va ajunge, știa că muzeul va avea mult și bine un manager interimar, căruia nu i se pot impune obiective de performanță, dar i-a păsat?
Spitalul Județean de Urgență Reșița
Aici e și mai grav. Poate cel mai grav. Undeva la limita abuzului în serviciu. Și asta pentru că Romeo Dunca a fost avertizat de secretatul județului, de Compartimentul Juridic din Consiliul Județean, că e cam ilegal modul în care vrea să scape de managerul Alina Stancovici. N-a contrasemnat niciunul dintre juriștii instituției hotărârea prin care a fost revocată din funcție. În plus, vorbim despre viețile oamenilor. Ori când te joci de-a uite managerul, nu-i managerul, te joci de fapt cu viețile oamenilor. Romeo Dunca n-a ținut cont de niciun avertisment. Instanța de judecată s-a pronunțat deja într-o primă speță, Alina Stancovici a fost repusă pe funcție și confirmă încă o dată că managementul Dunca este unul păgubos și care iese din sfera legii. În spital e în acest timp haos din cauza rocadei managerilor și a membrilor Comitetului Director.
Ei bine, nu așa arăta dezvoltarea Caraș-Severinului în fluturașii electorali PNL. Spitalul modular e doar pe hârtie, nu e nici măcar finanțat, noul spital județean e pe dinafara PNRR, trenul cu hidrogen e deraiat deja de multă vreme, conductele cu gaz spre Moldova Nouă au rămas trase cu markerul pe-o hartă, iar din destinația turistică a anului în România a rămas doar o diplomă, undeva pe un perete, nimic altceva. În aceste condiții, Marcel Vela și PNL sunt datori, sunt obligați să intervină și să pună punct acestui management al falimentului! Caraș-Severinul e deja mult în urmă și nu-și permite astfel de experimente administrative!