Managementul deșeurilor din județul Timiș lasă de dorit! „S-a demonstrat că lucrurile merg din rău în mai rău!”

Județul Timiș se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește managementul deșeurilor. Edilii localităților din județ critică activitatea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș și spun că probemele persistă de mai mulți ani.

Cantitatea de deșeuri reciclabile, raportată la cantitatea totală a atras amenzi pe care, de exemplu, municipalitatea din comuna Dudeștii Noi a fost nevoită să le plătească. Calculele au fost făcute pe genunchi, susține Alin Nica.

„Am observat că în anumite luni nu exista o coerență în legătură cu cantitatea de deșeuri colectate. Am solicitat un reprezentat care să asiste la cântărirea deșeurilor. Cât a existat acel reprezentant lucrurile au mers normal. Când nu am mai monitorizat lucrurile am revenit la situația anterioară. Primăriile și cetățenii plătesc o amendă la Agenția Fondului pentru Mediu, iar cu cât diferența între deșeurile reziduale și reciclate e mai mare, cu atât penalitatea e mai mare. RETIM-ul nu cântărește deșeurile și pune din burtă cantități, ochiometric sau după o metodă proprie pe care nu o înțeleg. Anul trecut am plătit 15.000 de lei amendă. Ei spun că doar 10% colectăm selectiv și mi se pare neconform cu realitatea”, a spus Alin Nica în cadrul unei conferințe de presă.

Nici în localitatea Sânnicolau Mare nu au fost respectate atribuțiile de către fostul operator. Edilul orașului caută acum soluții prin care să iasă din asocierea cu ADID, dar doar în ceea ce privește colectarea selectivă. Motivul – instituția nu verifică la sânge felul în care operatorii își respectă îndatoririle.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„ADID ar trebui să verifice dacă acel operator facturează corect către populație. Acest lucru nu s-a întâmplat. Președintele de la vremea respectivă a ADID-ului și vicepreședinte al Consiliului Județean, la întâlnirea cu operatorul, ne certa pe noi. Au fost săptămâni întregi în care gunoiul nu a fost ridicat. Am trimis filmări în care se aduna în aceeași mașină și gunoiul reciclabil și cel menajer. Operatorul trebuie verfificat în exclusivitate de ADID. Acum funcționăm în baza acelei situații de urgență. Operatrul de astăzi este societatea comercială a Consiliului Local cu care funcționăm foarte bine. Noi nu mai vrem să fim în ADID și am cerut unei case de avocatură soluții, dar doar pe partea de colectare pentru că s-a demonstrat că lucrurile merg din rău în mai rău”, a explicat Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare.

Groza vrea ca societatea primăriei să se ocupe în continuare de managementul deșeurilor, dar contractul trebuie încheiat pe toată zona care însumează peste 10 localități. Nu a existat însă o discuție concretă cu toți primarii.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/