În anul școlar 2020-2021, numărul elevilor de clasa a VIII-a este cu 1.000 mai mic decât în anii precedenți, din cauza introducerii clasei 0, decizie luată în urmă cu câțiva ani. Drept urmare, 24 de cadre didactice sunt nevoite să predea și la alte școli, pentru a-și acoperi norma.
Cu 1.037 mai puțini elevi în clasa a VIII-a în acest an, față de anul trecut, când numărul lor era de 5.412. Decalajul este generat de introducerea clasei 0, în 2011, momentul în care părinții au ales dacă micuții lor trec în clasa 0 sau încep direct clasa I. De anul viitor, lucrurile revin pe un trend ascendent, însă pentru viitorul an școlar, inspectorul școlar general Marin Popescu precizează că vor fi cu 35 mai puține clase de a IX-a și cu 63 norme de predare mai puține, lucru care afectează direct 24 de cadre didactice.
Cele 24 de cadre didactice nu își vor pierde locul de muncă, însă există posibilitatea să fie nevoite să se deplaseze și la alte școli pentru a susține ore.
Soluția inspectorului școlar general de Timiș
Soluția lui Marin Popescu este de a realiza clase de a IX-a cu 24 de elevi, minimum de constituire a claselor de liceu, însă pentru a se realiza acest obiectiv este nevoie de o schimbare legislativă.