Colterm utilizează mai multe gaze naturale și mai puțin cărbune pentru a produce energie termică.
Societatea de termoficare a Timișoarei anunță că, la fel ca-n anul 2024, în prezent consumul de gaze naturale necesar producției de energie termică rămâne superior celui de cărbune.
„Acest lucru are ca efect o reducere a emisiilor de CO₂, SO₂, NOₓ și particule fine, contribuind la îmbunătățirea calității aerului și reducerea impactului asupra sănătății publice. Analiza consumului energetic arată că ponderea gazului utilizat în ianuarie 2025 a crescut la 65% din totalul combustibililor folosiți, față de 48% în ianuarie 2024. În același timp, dependența de cărbune s-a redus de la 50% la 45%. În luna ianuarie 2025 s-a înregistrat o creștere a utilizării gazului în sistemul centralizat de termoficare cu aproximativ 2,78% față de ianuarie 2024, și pe fondul unei temperaturi ușor mai scăzute. În același timp, utilizarea cărbunelui a scăzut cu 5%, ceea ce înseamnă, totodată, o scădere a emisiilor de dioxid de carbon. În ceea ce privește randamentul termic, acesta a crescut de la 70,85 în ianuarie 2024, la 74,86 în ianuarie 2025”, a informat Colterm.
De asemenea, societatea analizează în continuare măsuri suplimentare pentru optimizarea sistemului energetic.
În ce privește asigurarea furnizării energiei termice timișorenilor până la finalul sezonului rece, sunt 42.050 MWh de gaze naturale în depozitele de înmagazinare, fiind în derulare contracte pentru restul necesar. Stocul-tampon de cărbune, aflat la CET Sud, este de aproximativ 15.000 de tone, livrările fiind aproape zilnice, iar contractele în derulare acoperă necesarul până la finalul sezonului rece.