Mai bine de jumătate dintre cărășeni suferă de boli cronice!

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

O statistică sumbră a Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin arată că 53% din totalul cărășenilor suferă de cel puțin o boală cronică. Pe primul loc se menține hipertensiunea arterială. O creștere importantă a numărului de îmbolnăviri, cu aproape 2.000 de persoane în ultimii 5 ani, se înregistrează și la tulburările mintale.

Județul Caraș-Severin nu este doar depopulat și îmbătrânit, ci și bolnav. O situație prezentată recent de Direcția de Sănătate Publică, o comparație între anul 2017 și 2022, arată că lucrurile merg spre mai rău. Crește numărul bolnavilor cronici, cea mai mare creștere fiind în cazul hipertensiunii arteriale. Urmează cardiopatiile ischemice, diabetul zaharat și bolile pulmonare cronice obstructive. Primele trei depășesc împreună 60% din totalul bolilor cronice, iar toate patru depășesc 70% din totalul acestora.

evolutie boli cronice

Evoluția bolilor cronice în Caraș-Severin

Creșterea numărului de îmbolnăviri este explicată de specialiștii de la DSP prin:

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

– creșterea ponderii persoanelor vârstnice în rândul populației generale (prin fenomenele demografice de îmbătrânire a populației și de scădere a sporului natural).
– existența, în cazul a numeroase persoane, a antecedentelor de COVID-19, boală infecto-contagioasă cu afectări organice și sistemice multiple, care au creat un teren favorabil apariției sau evoluției spre agravare a bolilor.
– creșterea accesibilității serviciilor medicale, în special a celor de investigație medicală și diagnosticare.
– multiplicarea și modernizarea metodelor de investigație și diagnosticare (aparatură și echipamente moderne).

Este de asemenea vizibilă o creștere importantă a cazurilor de boli și tulburări mintale (creștere cu 24,78%), de altfel cea mai importantă creștere în cadrul întregului grup de boli cronice.

„După o aparentă scădere aferentă anului 2021, pe care o punem mai curând pe seama unei scăderi a adresabilității din partea persoanelor afectate și a limitării activității de către unitățile sanitare în contextul pandemic, a urmat o creștere impresionantă. Pentru moment ne explicăm această evoluție prin faptul că anul 2022 a adus cu sine diluarea până la cvasi-dispariție a restricțiilor de orice fel generate de pandemia de COVID-19, ceea ce a făcut ca mai mulți pacienți deja existenți să solicite consulturi și tratamente. Acestora li s-au adăugat persoane nou-afectate în perioada de limitare a serviciilor medicale, ceea ce a condus în mod implicit și spre un număr mai mare de persoane diagnosticate. Analizele viitoare vor aduce cu siguranță o clarificare în acest subiect.”, a explicat directorul DSP Caraș-Severin, Dan Miloș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/