”Spuneți STOP abuzurilor și violenței împotriva copiilor!”, este mesajul care răsună de astăzi, timp de 20 de zile în toate școlile din România, cu ajutorul campaniei FICE.
Pentru că școala online este de acum singurul motor de interacțiune cu informația, cadrele didactice și instituțiile abilitate, Școala Altfel a fost pârghia perfectă pentru a discuta cu cei mici despre prevenirea violenței de orice fel și transformarea copilăriei non-violente în realitate. Și elevii Școlii Generale Numărul 2 din Reșița, clasa a III-a B, au asistat astăzi la un curs organizat pe această temă, coordonator al discuției fiind Alexandra Moica, agent principal din cadrul IPJ Caraș-Severin.
Deși părerile între părinți sunt împărțite vizavi de vârsta la care pot fi atribuite copiilor aceste informații legate de violență și abuzuri, unitățile de învățământ, doctorii psihologi si toți cei implicați în acest demers promovează intens campaniile de informare în rândul elevilor, pentru că România încă se află la coada clasamentului în ceea ce privește acest fenomen. Situațiile materiale precare, lipsa educației și dezinteresul sunt doar câțiva dintre generatorii actelor violente cu grave repercusiuni asupra viitorului tinerilor. „Vorbim atât de impactul psiho-emoțional, cât și de cel fizic, atunci când copiii rămân cu sechele pe viață. Copii, nimeni nu are voie să vă atingă, nimeni nu are voie să vă bruscheze și să vă vorbească urât! Sunteți la vârsta la care grijile nu trebuie să existe pentru voi, trebuie să vă canalizați toată atenția asupra învățăturii și bucuriei de a fi copil, până la urmă. ”, a explicat, Maria Ciontu, învățătoarea elevilor, prezentă și dumneaei la cursul online.
Aflată în România la cea de-a VIII-a ediție, Campania 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor se desfășoară în unități de învățământ preșcolar, preuniversitar, centre de plasament, cluburi/palate ale copiilor. Proiectul educațional reprezintă o modalitate deosebit de atractivă de a organiza, acțiuni pentru schimbarea comportamentului social, pentru educarea și mobilizarea copiii și tinerilor, prin implicarea acestora în prevenirea abuzului, neglijării, bullying-ului, abandonului și absenteismului școlar, a consumului de droguri și alte substanțe nocive, a traficului de persoane etc.
Anul 2030 este termenul pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în acest sens fiind selectate 19 teme de tratat:
1. Prevenirea violenței și abuzului sexual asupra copiilor – tema principala din acest an
2. Prevenirea agresiunii
3. Prevenirea neglijării
4. Prevenirea muncii copiilor
5. Prevenirea pedepselor corporale
6. Prevenirea vânzării copiilor
7. Prevenirea prostituției copiilor
8. Prevenirea pornografiei infantile
9. Prevenirea traficului de copii
10. Prevenirea turismului sexual al copiilor
11. Prevenirea practicilor tradiționale dăunătoare
12. Prevenirea abuzului asupra copiilor străzii
13. Prevenirea discriminării pe baza condițiilor de sănătate
14. Prevenirea dependenței și a abuzului de substanțe
15. Prevenirea malnutritiei
16. Prevenirea pericolelor TIC (tehnologia informației și comunicațiilor)
17. Prevenirea răpirii copiilor
„Dragi copii, nu acceptați nimic de la un străin, nu urcați la el în mașină, nu dați voie nimănui să vă atingă în zonele intime, nu vă lăsați păcăliți de mirajul internetului: Facebook și Youtube și mai mult decât atât, nu ezitați să sunați la numărul de urgențe 112, pentru a cere ajutor” a concluzionat agentul de poliție, Alexandra Moica.