Luna iunie, cea mai secetoasă în Timiș din ultimii 60 de ani! Cele mai afectate vor fi culturile de porumb

seceta

Iunie în Timiș a fost cea mai secetoasă lună din ultimii 60 de ani, anunță subprefectul Ovidiu Drăgănescu. Autoritățile centrale vor să vină în sprijinul agricultorilor care au culturile afectate. 

Datele meteorologilor arată că nici luna iulie nu va fi mai bogată decât iunie în precipitații. Iar cele mai afectate vor fi culturile agricole, cele de porumb în special.

„În acest sens, s-a modificat Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020 cu adăugarea a doi noi alineate: suprafețele de terenuri cu destinaţie agricolă ocupate cu culturile agricole înființate în primăvara anului 2022, afectate de seceta pedologică, pentru care utilizatorii de terenuri depun înștiințări conform prevederilor art. 15 pot fi recoltate sau reînsămânțate și anterior datei de întocmire a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole.”, a anunțat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

O altă modificare adusă ordinului se referă la faptul că producătorii agricoli au obligația să identifice culturile afectate și să mențină o zonă tampon/martor nerecoltată sau nereînsămânțată, în suprafață de minimum 5% din suprafața blocului fizic și a parcelei aferente culturii afectate, care se pune la dispoziția comisiei de constatare și evaluarea pagubelor, în vederea completării procesului-verbal de constatare.

CITEȘTE ȘI: Val de caniculă peste Banat! Temperaturi de 38 de grade Celsius în ultimele zile din iulie