Vegetația luxuriantă din unele zone ale Lugojului transformă orașul într-o veritabilă junglă urbană. Fie că este vorba despre parcuri, locuri de joacă sau spațiile verzi din cartiere, iarba netunsă, dar și deșeurile aruncate la voia întâmplării transformă aceste zone în locuri de evitat.
Aplicația City Health este zilnic bombardată cu sesizări cu privire la aceste probleme. Oamenii se plâng că la complexul de joacă din Micro I și-au făcut apariția obiecte de mobilier, aruncate acolo de cetățenii cărora le lipsesc cu desăvârșire cei șapte ani de acasă. De asemenea, lugojenii sunt nemulțumiți de faptul că pe domeniul public vegetația abundentă este lăsată la voia întâmplării. Administrația locală dă vina pe vremea ploioasă pentru lipsa de inițiativă, iar cetățenilor le este tot mai teamă să frecventeze zonele verzi ale Lugojului.
Pericolul cel mai mare îl reprezintă căpușele. La Compartimentul de Primiri Urgențe se prezintă în medie trei persoane zilnic, în special adulți, mușcați de acestea. Dacă vremea se va încălzi, numărul cazurilor va crește simțitor. Căpușele sunt purtătoare de bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni care provoacă boli atât la oameni, cât și la animale, cum ar fi boala Lyme sau encefalita de căpușe. Riscul de transmitere a bolii crește cu cât căpușa este atașata mai mult de corpul gazdă.
Medicii lugojeni explică importanța prezentării imediate la spital pentru extragerea căpușei, fără ca persoana mușcată să încerce să o scoată singură. Riscul ca o parte a insectei să rămână atașată corp este foarte mare în cazul unei extrageri incorecte.