Administrația lugojeană a trimis Ministerului Sănătății o adresă prin care informa că se află în imposibilitatea de a finaliza construirea noului spital până la data de 30 iunie 2026, precum și a imposibilității de a susține de la bugetul local a cheltuielilor necesare și ca urmare solicita un nou termen.
Răspunsul a fost unul simplu și tăios: ”neîndeplinirea obiectivelor până la termenul final impune încheierea acordului de finanțare”.
Fostul edil șef și managerul de proiect al spitalului, Claudiu Buciu, se arată consternat de decizia de a informa neputința de a finaliza un proiect la termenul impus, ceea ce a dus la rezilierea contractului de finanțare prin care singura unitate medicală putea fi refăcută cu bani europeni.
Aruncând săgeți către primarul municipiului, acesta mai arată că un alt proiect, care are același termen limită este într-o etapă avansată și că spitalul putea fi terminat la data impusă în contract, totodată dând și alte exemple.
”Spre exemplu, chiar singurul proiect al Ministerului Sănătății (derulat prin DSP Timiș) care a obținut o finanțare similară, dar pentru un proiect mult mai mare și care are același termen de finalizare (30 iunie 2026), se află încă în etapa de evaluare financiară, aceasta urmând să fie încheiată la jumătatea lunii martie. Apoi, cel mai probabil vor exista contestații… ș.a.m.d. Este vorba despre proiectul Institutului Regional de Oncologie Timișoara care are asigurată o finanțare de peste 200 milioane euro prin același program și în aceleași condiții, cu același termen limită de implementare. Și care nu are deocamdată, nici el, asigurată cofinanțarea”, a transmis Claudiu Buciu.
Pe de altă parte, primarul Călin Dobra spune că nu a solicitat în nici un moment rezilierea, ci a cerut soluţii de la Minister.
“Nu am solicitat rezilierea! Am solicitat sprijin și soluții de la Ministerul Sănătății, ținând cont că există un risc major de incapacitate de plată și de blocaj, chiar și cu riscul de a ajunge în situația de a avea și un spital demolat, și unul nou neconstruit”, a spus Călin Dobra.
Ca urmare a rezilierii contractului, Primăria Lugoj trebuie să returneze 846.619,88 lei, bani care au fost deja transmiși în cadrul cererii de transfer, din care 716.754,10 lei, ce reprezintă valoarea eligibilă din Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), fără TVA, și suma de 129.865, 78 lei aferentă plății efectuate.