Lugojul nu a acordat niciun ban pentru burse în anul școlar precedent. Cum se prezintă situația în Timiș?

1000x100 (2) mbmr 1000x100

„Zero burse și zero bani din partea Lugojului”, remarcă inspectorul școlar general al Timișului, în contextul în care primăriile din județ și-au răsplătit elevii pentru prestanța școlară și i-au sprijinit pe cei pentru care a fost dificil să își continue studiile, în anul școlar precedent. În Timiș, dintre cele 99 de primării, puțin peste 60 au acordat burse de performanță, de merit, de studiu sau sociale. 

Inspectorul școlar general a realizat o centralizare din perspectiva numărului burselor care au fost alocate și măsura în care acestea au fost și achitate. Astfel, în Timiș, 317 burse de performanță au fost aprobate și achitate, cele mai multe în Timișoara – 314, una în Sânmihaiu Român și două în Lenauheim. 12.524 de burse de merit, peste 10.000 în Timișoara, au fost aprobate pentru anul școlar precedent, iar achitate – în jur de 9.400. Burse de studiu au fost 268, achitate în totalitate, iar pentru ajutor social, din 3.356 burse acordate, doar 3.208 au fost achitate – jumătate dintre ele, acordate de municipiul – reședință de județ.

„În Lugoj au fost aprobate zero burse și alocați zero bani pentru orice tip de bursă. Este un dezinteres pentru ce înseamnă educația din partea UAT-urilor. Legea spune că este posibilă acordarea burselor, iar UAT-urile spun că nu au buget – e aceeași cutumă proastă a opțiunii de a acorda sau nu. Ca soluție nu rămâne decât să transmit UAT-urilor și membrilor reprezentanți că într-un nou ciclu electoral educația e importantă și trebuie să ajute membrii comunității. Eu sprijin programul «Școli curate», pentru transparența banului public. Și ei au avut probleme de comunicare cu UAT-urile pentru a afla date, chiar în baza legii pentru accesul la informații publice.”, a declarat Marin Popescu, inspector școlar general al Timișului.

Muzeul TM

În septembrie, «Școli curate» a interogat toate primăriile din județ pentru a afla cuantumul burselor acordate și care sunt investițiile în școli. Opt unități teritoriale au fost trecute atunci pe lista neagră a unităților care nu au dat niciun răspuns: Sânandrei, Orțișoara, Brestovăț, Chevereșu Mare, Criciova, Otelec, Sacoșu Turcesc și Remetea Mare.

CITEȘTE ȘI: Burse de merit de 20 de lei în Timiș și localități cu zero investiții în școli în ultimii doi ani. Marin Popescu: „E realitatea din Timiș. În general, instituțiile pasează responsabilități”

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/