Lugojenii zburători! Ion Mugurel Popa și Conrad Manea au obținut locul I la Campionatul Național de Aeromodele radiocomandate.

Concursul s-a desfășurat duminică, 13 septembrie, la aerodromul din Sânpetru, localitate situată în imediata apropiere a Brașovului.

Individual, Mugurel Popa a obținut locul I, cu un model „Piper Cub”, iar Conrad Manea, locul II, cu macheta unui „PZL 104 Wilga”, avion polonez folosit la tractarea planoarelor.

Cei doi lugojeni sunt membri ai Clubului „Aerostar” din Bacău și se află la al patrulea titlu național obținut cu echipa. Individual, de-a lungul timpului, ei au obținut numeroase premii la categoria de concurs F4H – machete de avioane radiocomandate.

leader board 728 x 90 px

În finala de la Sânpetru s-au calificat șapte machetiști, cu replici fidele executate la scară, ale avioanelor PZL 104 Wilga, Piper Cub, Mc Donell Douglas F15 Eagle (aviația israeliană), Fokke Wulf, două avioane Mitsubishi Zero (aviația japoneză, al doilea Război Mondial) și un Messerschmidt. Avioanele sunt toate dotate cu motor termic. „Aerostar” a fost singurul club cu doi reprezentanți în finală.

„Concursul a durat o zi întreagă. La prima probă s-a verificat acuratețea machetelor și respectarea detaliilor avioanelor reale. A urmat apoi proba de zbor. Condițiile sunt ca fiecare avion participant să efectueze cât mai bine zece figuri de zbor, printre care looping, tonou, ranversare, zbor la joasă înălțime, coborâre abruptă, etc.  Avionul meu Wilga este realizat la scara 1:6 și atinge, în zbor, cam 30-40 km pe oră”, ne-a declarat Conrad Manea.

Cei doi lugojeni se antrenează acasă pe Câmpia Libertății din municipiul Lugoj. Conrad Manea are pasiunea aeromodelelor cu motor și comandă radio din anul 2002. La ora actuală, are patru avioane funcționale, atent executate la scară (Wilga, Fieseler Storch – avion german de recunoaștere, Messerschmidt 109 și P 47 Lightning), precum și un planor.