Aeroportul Internațional Timișoara are în derulare 12 obiective de investiții a căror valoare totală se ridică la 224 de milioane de euro. Între acestea este și terminalul plecări curse externe pentru care administrația aeroportului se pregătește să înceapă lucrările în aproximativ o lună. Acestea ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2023, altfel se pierde finanțarea europeană.
„Avem deja un câștigător. Urmează o perioadă de 10 zile pentru eventuale contestații, au trecut deja 3, încă nu avem. Trebuie dat în folosință până la sfârșitul anului 2023, altfel pierdem finanțarea. El este conceput pentru 6 fluxuri de plecări, adică poate deservi 6 aeronave care să plece concomitent. Noi ne așteptăm la 3 aeronave care să plece concomitent și fiecare dintre acestea să fie procesate pe câte două fluxuri de plecări. Valoarea terminalului este de 37,85 milioane euro. Noi sperăm să începem lucrările în mai puțin de o lună, dacă nu există contestații și în mai mult de o lună dacă vor exista contestații. Acestea se vor rezolva în 30-40 de zile maximum.”, a declarat Daniel Stamatovici, directorul Aeroportului Timișoara.
Terminalul sosiri curse externe pasageri a devenit deja operațional; a fost conceput să deservească 3 curse deodată, aeronave care transportă între 180-190 de pasageri. Între proiectele aeroportului aflate în derulare este și sistemul integrat pentru controlul de securitate.
Realizarea centrului intermodal de transport al pasagerilor se află în faza finală de avizare a studiului de fezabilitate și este dedicat asigurării legăturii feroviare între aeroport și Giarmata. „Mai există un alt proiect cu o altă cale ferată pentru zona dedicată cargo, dar aceea va veni dinspre Remetea Mare. Aici e vorba doar de legătura feroviară dintre aeroport și Giarmata. Aici, aeroportul va participa doar cu conexiunea între terminal și această mică gară.”, a explicat Stamatovici.
În privința viitorului centru logistic intermodal, administrația aeroportului estimează să îl dea în folosință la finalul anului viitor. Acum este în etapa de realizare PUZ și SF pentru primul din cele 4 loturi: lotul I – terminal cargo aerian 4.000 mp – DHL, lotul II – parcare auto de 20.000 mp destinată pasagerilor, lotul III – construire hotel și spații de birouri, lotul IV – centrul intermodal cargo Timișoara. Valoarea totală a investiției este de 80 milioane euro.
„Avem în plan să facem construcția hotelului prin concesiune de lucrări, astfel încât un investitor să vină să îl construiască și să îl administreze o perioadă de timp întrucât Aeroportul Timișoara nu are cunoștință în administrarea unui hotel și în servicii Horeca. Cel mai mare și cel mai important dintre obiectivele acestui centru logistic este centrul intermodal cargo Timișoara. Pentru realizarea acestui centru intermodal este dedicată o zonă de 41 de hectare aflată la sudul terminalului actual, aerogării actuale. Aici și cei de la consiliul județean sunt interesați și au avut anumite discuții cu posibili investitori, noi suntem în discuții cu alți investitori, dar oricare ar dori să vină, noi suntem deschiși. Va avea loc prin licitație publică deschisă.”, a spus Daniel Stamatovici.
Tot la finalul anului viitor este prognozată să fie gata și modernizarea și extinderea suprafeței de mișcare, iar pentru decembrie 2024 – un parc fotovoltaic și digitalizarea activităților aeroportuare.
Aeroportul Timișoara are în derulare, în total, 12 obiective de investiții în valoare de 224 milioane euro, dintre care 86 de milioane sunt fonduri europene, iar restul – fonduri proprii, Ministerul Transporturilor sau fonduri private.