„Lucescu m-a privit ostil, ca pe o căpuşă pe care nici măcar nu merită s-o strivească“!

O declaraţie făcută de antrenorul român al Turciei, Mircea Lucescu, după înfrângerea suferită în faţa echipei noastre naţionale de fotbal, l-a făcut pe fostul prefect, deputat şi primar Liviu Spătaru să depene o amintire cu Lucescu, Hagi şi Sabău.

„Foarte emoţionant, patriotic şi mobilizator mesaj!… “, scrie pe o reţea de socializare Liviu Spătaru, referindu-se la remarca lui Mircea Lucescu: „la meciuri amicale, România e campioană europeană“. România tocmai învinsese, joi, Turcia lui Lucescu în amicalul de la Cluj-Napoca, 2-0.

„Îmi amintesc de o întâmplare din 1992, pe când eram cel mai tânăr şi mai naiv prefect din ţară. Eram la Brescia, invitat de Gavazzi Steel, italienii la fel de naivi care voiau să facă ceva cu uzina de la Oţelu Roşu, ignorând faptul că Europa pusese deja cruce metalurgiei româneşti! Am fost la meci, în care Brescia a făcut egal cu Fiorentina, 1-1, spre disperarea antrenorului Lucescu. Seara, am fost invitaţi la un restaurant, într-o cramă celebră de pe dealurile Bresciei. La masa vecină erau în toiul cinei Lucescu, Hagi şi Sabău, tripleta care voia să salveze Brescia din subsolul clasamentului! Primii doi mâncau crustacee şi beau vin, cam mult pentru doi sportivi, în timp ce Ioan Ovidiu Sabău mânca un steak şi bea apă minerală! Lucescu şi Hagi înjurau România şi pe români de mama focului, Ion Iliescu şi Petre Roman fiind… sodomizaţi până la saturaţie. Ceea ce nu ar fi fost, până la urmă, chiar o chestiune de viaţă şi de moarte…“, povesteşte cel care pe vremea aceea era prefect al judeţului Caraş-Severin.

Liviu Spătaru îşi aduce aminte că, la auzul înjurăturilor proferate de Lucescu şi Hagi, s-a apropiat discret de masa lor, „sugerându-le că suntem şi români la masa alăturată şi că nu ar fi indicat să ne creăm un disconfort reciproc! Hagi s-a repliat imediat, cerându-şi scuze, în timp ce Lucescu m-a privit ostil, ca pe o căpuşă pe care nici măcar nu merită s-o strivească. Sabău, dovedind că ardelenii se împart în două categorii, prima iubind ţara necondiţionat, a doua iubind-o, dar fără Bucureşti, m-a întâmpinat cu căldură, chiar cu entuziasm, trimiţând şi o sticlă de vin bun la masa noastră! După intervenţia mea, singurul care a mai vorbit urât de români a fost Lucescu, renunţând şi el la vulgarităţi. Aseară (joi seară, n.r.), după meci, auzind declaraţia lui Lucescu, mi-am amintit de întâmplarea aceasta şi m-am bucurat pentru el; nu s-a schimbat prea mult!…“