Când e vorba despre accesul la educație, copiii din mediul rural pornesc din start cu un dezavantaj față de colegii lor care trăiesc la oraș. La sat, resursele sunt mai limitate, iar pentru a ține pasul este nevoie de oameni cu spirit de inițiativă, dedicați cauzei în care cred: un viitor în care fiecare copil să aibă posibilitatea să studieze.
Acum șase ani, Ancuța Sîrbu, în prezent președinte al asociației „Educația la Sat”, a decis să spună „stop” agitației din viața sa și să se întoarcă în locul unde a copilărit, în Coșteiu. După ce a văzut cu câte provocări se confruntă școala din localitate, a decis să dea startul unui prim proiect care să le fie de ajutor copiilor, respectiv „Școala la Sat”.
„Aproape 40% dintre copii aveau probleme la scris și citit sau nu înțelegeau deloc textele citite. După scurt timp, am pornit și al doilea proiect, Meditații la Sat, un program de tip afterschool care sprijină 32 de elevi cu o masă caldă și meditații la matematică și limba română. Anul acesta ne-am dat seama de încă o problemă. Am observat că mulți copii nu pot pronunța anumite litere și rostesc foarte greu unele sunete. De la logoped și psihopedagog am aflat că tulburările de vorbire afectează nu doar abilitățile școlare, ci și starea emoțională. Avem deja doi logopezi cu care colaborăm, iar visul nostru este să creăm o Logotecă la Sat. Copiii au nevoie de ședințe individuale, de metode speciale de citit, care să le dea încredere. Avem deja un spațiu pentru Logotecă, dar trebuie să îl renovăm, să îl facem primitor și ușor adaptabil orelor de logopedie sau activităților de grup. În Logotecă vom găzdui și activitățile de lectură pentru toți copiii care vin la noi după școală și în vacanțe”, explică Ancuța Sîrbu.
Pentru ca visul asociației Educația la Sat să prindă aripi și să devină realitate, este nevoie de sprijinul oamenilor de bine. Pe platforma Creștem Idei există o campanie pentru donații, obiectivul fiind adunarea sumei de 10.000 de lei. Cei care doresc să ajute, după posibilități, o pot face accesând prin intermediul paginii dedicate pe internet. Fiecare donație contează și face diferența.
Logoteca la Sat le aduce copiilor din Coșteiu un loc unde vor învăța cum se rostesc cuvintele și cum curg poveștile. La sat, nu există bibliotecă, nici club pentru elevi, nici măcar săli de sport cu antrenori, care să-i adune pe copii de pe stradă și să le ofere un spațiu de joacă și de dezvoltare corespunzător vârstei. În Logotecă, ei vor învăța cum să citească, cuvânt cu cuvânt și apoi cum să regăsească poveștile în viața lor de zi cu zi.