Curăţenia de primăvară începe la Reşiţa cu o nouă campanie de colectare a deşeurilor, dat fiind faptul că municipiul de pe Bârzava este, la nivel naţional, în topul oraşelor cu cea mai mare cantitate colectată. Echipamentele electrice, electronice şi electrocasnice care nu mai sunt utilizabile pot fi depuse sâmbătă la unul din punctele de colectare.
Primăria Reşiţa împreună cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec organizează weekendul acesta o campanie de colectare a deşeurilor de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE). Acţiunile de acest fel desfăşurate anterior în municipiu au fost un succes. Potrivit bilanţului realizat de RoRec pentru anul 2011, Reşiţa s-a aflat pe locul al patrulea în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri colectate, aproape 24 de tone, fiind depăşită doar de oraşe mari ca Timişoara, Braşov şi Sibiu.
Reşiţenii care vor să se scape de aparatura defectă, veche sau pe care n-o mai folosesc pot merge sâmbătă, 17 martie, la unul dintre punctele special amenajate. În oraş, deşeurile pot fi duse la şcolile numărul 2, 7, 8 şi 9, la Grupul Şcolar Tehnic (vis-a-vis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie) şi Colegiul Naţional Traian Lalescu, în Parcul Siderurgistului şi în cartierul Muncitoresc. De asemenea vor fi amenajate puncte de colectare şi în zonele limitrofe, la căminele culturale din Secu, Cuptoare, Ţerova, Câlnic şi Moniom. Cei care deţin deşeuri de dimensiuni mari pot suna zilele acestea, până sâmbătă, la unul dintre numerele: 0255 210 258, 0255 211 692 interior 172 sau 0727 600 430.
Cei mai norocoşi dintre deponenţi au şansa să primească în locul vechiturilor aparate electrocasnice noi-nouţe. Premiile puse la bătaie în cadrul tombolei care încheie campania sunt două frigidere, zece cuptoare cu microunde şi zece aspiratoare.
De ce trebuie să scăpăm corect de deşeuri
Echipamentele electrice şi electronice conţin elemente periculoase, care, reciclate corespunzător şi nu aruncate la întâmplare, sunt eliminate fără să polueze sau refolosite ca materii prime secundare în industria de profil. Un frigider mai vechi de zece ani conţine freon, gaz care, eliberat în atmosferă, distruge stratul de ozon. Bateriile şi acumulatorii conţin substanţe care eliberate în sol vor ajunge inevitabil în alimentele noastre şi pot produce intoxicări, care provoacă alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer.
Totodată, deşeurile de echipamente electrice şi electronice conţin componente importante care, colectate şi reciclate corespunzător, devin materii prime valoroase în industria de profil. La nivel european se vorbeşte despre “o societate a reciclării”, pentru că motorul noilor tehnologii de vârf în electronică este asigurat de materiale critice, precum galium, indium, germanium, tantalum, a căror exploatare naturală este restrânsă. Iar fabricanţii HiTech sunt deja concentraţi pe deşeul electronic, pentru că acesta reprezintă o sursă alternativă şi atractivă de materii prime.