Locuitorii din județul Timiș pot preda gratuit și în acest an deșeurile periculoase din menajer. Operatorul de salubritate RETIM informează că timișorenii pot scăpa de aceste deșeuri în cadrul campaniilor trimestriale de colectare.
RETIM și ADID Timiș îi informează pe cetățenii din zona 0 Ghizela a județului Timiș că deșeurile periculoase din menajer se colectează separat de celelalte tipuri de deșeuri din gospodărie (reciclabile, reziduale și voluminoase).
„Astfel, deșeurile periculoase din menajer nu se pun în recipientele destinate deșeurilor menajere și/sau reciclabile și nici pe domeniul public. Deșeurile periculoase din menajer se păstrează în gospodărie și se pot preda gratuit în cadrul campaniilor trimestriale de colectare”, a transmis RETIM.
Operatorul de salubritate a făcut public programul campaniilor de colectare a deșeurilor periculoase din menajer din anul 2023. Concret, în zona 0 a judeţului Timiş – localitățile Lugoj, Buziaș, Recaș, Balinț, Bara, Bogda, Boldur, Brestovăț, Chevereșu Mare, Coșteiu, Criciova, Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița, Sacoșu Turcesc, Secaș, Știuca, Topolovățu Mare, Victor Vlad Delamarina, Belinț – se vor colecta deșeuri periculoase din menajer în cadrul unor campanii trimestriale în perioadele: 16 ianuarie – 28 februarie; 10 aprilie – 23 mai; 10 iulie – 22 august; 09 octombrie – 20 noiembrie.
„RETIM va anunța în prealabil cetățenii prin intermediul canalelor mass media și prin distribuirea de fluturași și afișe despre locațiile și datele exacte în care va staționa un container în fiecare localitate. De asemenea, toate autoritățile publice locale sunt informate despre efectuarea acestor campanii și pot oferi detalii despre calendarul organizării acestora”, a detaliat operatorul de salubritate.
Deșeurile periculoase din menajer sunt: ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase sau sunt contaminate cu substanţe periculoase; ambalaje metalice care conţin o matrică poroasă solidă formată din materiale periculoase (ex. azbest) inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate in altă parte); materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase; vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase; baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline sau baterii şi acumulatori nesortate conţinând aceste baterii solvenţi, acizi, alcali; uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile; detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase; butelii de gaz sub presiune (inclusiv haloni), cu conţinut de substanţe periculoase; deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase; pesticide; deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.
Deșeurile periculoase din menajer nu trebuie amestecate cu alte categorii de deșeuri (reziduale, reciclabile, de construcții, etc.). De asemenea, nu se colectează în cadrul acestor campanii deșeurile electrice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, computere, etc.).
Cetățenii din localităţile menţionate mai sus pot depune prin aport voluntar deșeurile periculoase din menajer în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare.
Detalii despre efectuarea acestor campanii sunt disponibile pe www.retim.ro si www.adidtimis.ro/stiri. De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.