LitVest 2023: literatură în școli, picnic urban de lectură și meditații lăutărești cu Damian Drăghici

elev care citeste in cadrul evenimentului litvest organizat la timisoara de biblioteca judeteana timis
publicitate si promovare in ziar

TIMIȘOARA. Cea de-a 12-a ediție a LitVest, unul dintre cele mai creative festivaluri literare din lume revine la Timișoara, în anul Capitalei Europene a Culturii, cu scriitori de pe trei continente. 

Anul acesta, LitVest debutează în 20 septembrie, de la ora 12, cu „Pătura care citește”. La festivalul literar organizat de Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” vor avea loc și deja tradiționalele lecturi în lumina farurilor mașinilor, de această dată, mașini de poliție, literatura intră în joc în licee, iar în 22 septembrie, seara, timișorenii sunt chemați să participe în club la un concert susținut de Damian Drăghici cu inserturi literare din textele invitatelor și invitaților, poete și poeți de pe trei continente.

Festivalul reunește scriitori de top: Haydar Ergülen (Turcia), Khedija Gadhoum (SUA, Tunisia), Edi Matić (Croația), Jean Poncet (Franța), Kevin Prufer (SUA), Ana Vučković Denčić (Serbia). Din România: Liliana Corobca, Alexandra Indrieș (1936-1993), Andrei Novac, Ljubinka Perinac Stankov, Andreea Răsuceanu.

Textele propuse de scriitorii invitați sunt grupate în antologii care prilejuiesc contactul cu mari nume ale literaturii mondiale.

„Din 2012, LitVest duce, neîntrerupt, literatura contemporană în licee. LitVest e, de asemenea, festivalul la care elevi din mediul rural citesc din mari poeți ai lumii, alături de aceștia. Sau care organizează manifestări atât în penitenciare, cât și în universități. La LitVest au citit, citesc și vor citi oameni din cele mai diferite categorii socio-profesionale. De la motocicliști, la pompieri. De la sportivi, la artiști plastici. Din 2018 suntem o prezență constantă în cluburi. Cu un concept literar-muzical unic: Text-concerto. LitVest include manifestări care au fost preluate și în alte centre culturale, fiind singurele «exporturi» de formate de eveniment literar din istoria Timișoarei. Totodată, festivalul a făcut cu putință o premieră în istoria a două culturi: primul număr al unei reviste britanice dedicat integral literaturii române, cu precădere celei timișorene, The Romanian Riveter (2020).”, a spus scriitorul Tudor Crețu, managerul Bibliotecii Județene Timiș.

Fiecare ediție LitVest are, ca invitat simbolic, un scriitor timișorean dispărut. În 2023, organizatorii îi aduc un omagiu Alexandrei Indrieș (1936-1993), remarcabilă eseistă și prozatoare.

Programul LitVest

Miercuri, 20 septembrie

ora 12, Piața Unirii – Pătura care citește, picnic urban de lectură

ora 18, Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastion „Theresia”, corp A – Macrofonia. Live literar. Cu participarea muzicianului Petre Ionuțescu.

Joi, 21 septembrie

ora 11 – Literatura intră în joc. Lecturi și dialoguri în licee.

ora 20, Piața Sf. Gheorghe – Lecturi aprinse. Lecturi în lumina farurilor mașinilor de poliție

Vineri, 22 septembrie

ora 22.30, Club Heaven (str. Ripensia 40) – Text-concerto Damian Drăghici. Meditații lăutărești.

publicitate banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01