Lipsa banilor îi ține pe primarii din Caraș-Severin cu gunoiul la ușă

Deși lucrările la groapa ecologică temporară de gunoi sunt gata, aparatura pentru împachetat deșeurile nu poate fi pusă încă în funcțiune, din cauza lipsei de bani. Asta înseamnă că primarii care până acum le depozitau la Bocșa, caută soluții pe cont propriu sau încalcă legea și le duc în aceeași locație, deși este ilegal.

Președintele Asociației Ecosal, organizație responsabilă de gestionarea deșeurilor din Caraș-Severin stă cu aparatura în Dealul Lupacului, fără să o poată pune în funcțiune. „Nu sunt bani să îi dăm drumul. Mai este nevoie de alimentare cu energie electrică, de cântarul basculă și de hala de protecție utilaje. Toate acestea, însumate, valorează 140.000 și nu sunt bani”, a spus Tiberiu Pădurean, cel care răspunde de punerea în funcțiune a aparaturii.

La polul opus, primarii spun că nici ei nu au bani și, oricum, taxele pe care le percepe societatea sunt foarte mari și greu de suportat din bugetele locale. „Poate că orașele se vor descurca, însă comunele nu au bani pentru taxele la care Ecosal aspiră. Cel mai simplu este să dai vina pe administrațiile locale, că nu sunt bani. Asociația de poate destrăma sau membrii ei pot căuta alte surse de finanțare”, a spus Mirel Pascu, edilul șef al orașului Bocșa.

De exemplu, taxa pe care Primăria Bocșa trebuie să o plătească este de 54,92 de lei / tonă, cu TVA-ul inclus. În tarif intră prelucrarea, neutralizarea și valorificarea deșeurilor. La ultimul plen, și Consilul Local al Municipiului Reșița a majorat capitalul social al Ecosal și a desemnat un ales în consiliul de administrație ala cesteia. „Chiar și așa, banii pe care Ecosal îi primește sunt puțini și vin în tranșe. Nu ne descurcăm cu ei”, a precizat Tiberiu Pădureanu, președintele Ecosal.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/