Linie telefonică specială și aplicație de mobil, destinate sprijinirii victimelor violenței domestice

Continuă campania de conștientizare a existenței violenței domestice și sprijinire a persoanelor care se confruntă cu acest flagel tot mai prezent, desfășurată de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Victimele violenței în familie au două modalități de a anunța situația de criză în care se află: fie prin apel la linia națională telefonică 0800.500.333, destinată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriu de sex și traficului de persoane, fie prin acționarea aplicației Bright Sky. Aceasta se găsește în magazinul de aplicații al fiecărui telefon mobil și poate fi utilizată în caz de nevoie.

Cei care sună la numărul de urgență pot primi diferite informații cu privire la măsurile de sprijin și prevederile legale, îndrumare, consiliere primară, informații cu privire la serviciile sociale adecvate nevoilor, precum și orientări și recomandări pentru soluționarea situațiilor care au determinat apelarea numărului unic. Consilieri specializați explică demersurile care pot fi inițiate în vederea depășirii situațiilor de criză.

În anul pandemic 2020, pe fondul restricțiilor sanitare și a limitărilor de deplasare a persoanelor, a fost constatată o creștere, la aproape dublu, a numărului apelurilor înregistrate la numărul de urgență 0800.500.333. În anul 2020 au fost înregistrate în total 3760 apeluri, față de anul 2018 – 1963 apeluri și de 2019 – 1985 de apeluri, evidențiind creșterea continuă a nevoilor de sprijin și de informare.

Aplicația Bright Sky funcționează cu succes în multe state europene și cuprinde, printre altele, date utile referitoare la tipurile de violență și modul în care pot fi recunoscute, descrieri ale stereotipurilor și miturilor ilustrate prin exemple și povești de viață, chestionar de autoevaluare cu privire la situația în care se află victima, situația tuturor serviciilor sociale de care victimele pot beneficia, posibilitatea de a ține un jurnal secret în care să fie stocate informații și dovezi care să poată fi utilizate de către victimă.