Limitarea prescrierii de medicamente de către medicul de familie, o barieră administrativă

medicamente
untitled design set 970x90 px

Odată cu ieșirea din starea de alertă, medicii de familie nu mai pot prescrie anumite medicamente destinate pacienților cu diferite patologii. În alte țări din Europa nu există această limitare care duce la o creștere a costurilor din sistemul sanitar.

Anumite medicamente, destinate persoanelor care suferă de boli cronice, nu pot fi prescrise de medicul de familie, ci doar în baza unui document eliberat de medicul specialist. Acestea sunt notate cu o steluțe, marcaj eliminat în timpul pandemiei. S-a revenit însă la starea inițială.

„Din păcate, acest lucru arată neseriozitatea decidenților din sistemul sanitar românesc. În momentul în care au ajuns la greu, în momentul în care spitalele s-au închis, în momentul în care ambulatoriile nu funcționat, medicii de familie au fost în linia întâi. Atunci am fost extraordinar de buni și am putut să prescriem toate aceste medicamente pe Programele Naționale. Sunt medicamente obișnuite care în țările civilizate se prescriu de către medicii de familie, dar în România acestea nu se pot da de către medicul de familie fără să ai o scrisoare medicală de la medicul specialist. Ceea ce este în discordanță cu curricula de medicină de familie existentă la ora actuală”, a spus Dr. Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

Pacientul trebuie să facă un drum în plus pentru a primi tratamentul, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, este „tras de urechi” tot medicul de familie.

Începe o vânătoare din partea Casei de Asigurări în momentul în care colegii din rural au dat o rețetă cu o steluță, două, trei și dacă pacientul nu a ajuns la medicul specialist. Li se dă o amendă colegilor noștri pentru că nu au trimis acel pacient la specialist. Pacientul din rural este extrem de dificil de trimis, unde să îl trimiți? E destul de dificil și acum să ajungă fără programare. Iar dacă faci o programare la un cardiolog, acea programare înseamnă un timp de așteptare uneori chiar și de trei luni. Ce ar trebui să facă medicul de familie? Să îl lase trei luni fără medicație, până nu vine cu o simplă hârtie pe care scrie că acel medicament poate fi luat de pacient?”, a mai precizat Dr. Mihai Iacob.

În perioada pandemiei, când s-au putut prescrie respectivele medicamente, nu au existat probleme, susține președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Nu au fost probleme, nu au fost accidente, nu au fost făcute sesizări de malpraxis. Această prescriere s-a putut face și prin telemedicină. Ce s-a putut face s-a terminat odată cu întreruperea stării de alertă, iar pacientul fără card nu mai primește nimic. Fiind și membru în Comisia de Sănătate de Medicină de Familie din Ministerul Sănătății, am avut o întâlnire cu cei de la Banca Mondială care, încă de acum patru ani, au recomandat ministerului să scoată acest sistem care este o barieră administrativă, nu este deloc o barieră medicală”, a mai spus medicul.

În plus, este o povară și pentru sistemul de sănătate.

„Prin acest sistem cresc costurile. Pentru că tu tot trimiți acest pacient în sistem, până vine înapoi tu tot scrii acel medicament doar că mai faci o încărcătură pe sistemul medical prin două, trei consultații suplimentare. Când ești un medic responsabil și ai un pacient cu o patologie mai complicată, oricum îl trimiți la un medic specialist dacă te depășește pe tine din punct de vedere al competenței. Dacă nu, ai putea să îți tratezi pacientul de un diabet zaharat să zic, de tip II, nou depistat. Dacă e un pacient obez știm că se dă acel Metformin, un medicament care în țările civilizate îl dă doar medicul de familie. Chiar și insulina o prescrie medicul de familie. Aici, nici acel Metformin nu poate fi prescris de medicul de familie”, a spus Dr. Mihai Iacob.

Confuzie între medicul de familie și medicul din spital

„Când un student termină facultatea, urmează un examen de rezidențiat ca să devină medic specialist. Acel examen de rezidențiat îl susții și pentru a deveni medic de familie. Există specialitate – Medicina de Familie, de patru ani, așa cum este și Medicina Internă, Cardiologia, Radiologia, Chirurgia. Un medic de familie este același medic din toate celelalte categorii. Trece prin toate secțiile de spital, învață toate aceste boli. Pentru că este mult mai greu să tratezi pacienți în cabinetul medicului de familie. Este un domeniu vast. Dar ești pregătit pentru toate aceste lucruri. De multe ori aud că el e medic de familie și altul e medic specialist. Nu, toți suntem medici specialiști. Ca și pregătire este aceeași”, a mai precizat președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/