Limba română și COVID. Bonus: comorbidități. Fără cratimă

Când o realitate cunoscută devine element de trai nou, sunt șanse să apară schimbări și în tabăra discursivă. Astfel, ne trezim cuprinși de vârtejul unor noi combinații de litere. Uneori, de cifre chiar. Ca să nu creez la rându-mi un vârtej, mă rezum să discut azi doar două dintre etichetele contextului actual. De la extralingvistic la lingvistic, așadar!

1. Alăturarea *virusul COVID-19 este greșită. COVID este un acronim (cuvânt format din prima sau din primele litere ale cuvintelor dintr-o sintagmă, dintr-o expresie, dintr-un titlu). Prin urmare, e important să știm ce reprezintă fiecare literă. Dacă suntem curioși, desigur, ori preocupați de treaba mai superficială a lucrurilor: forma. Totuși, am convingerea că forma e urmarea unor fapte de logică, de analiză, de treburi profunde, până la urmă! Dacă ne raportăm la engleză, lucrurile sunt simple: CoronaVirus Disease. VI – de la virus. Concluzia e și ea simplă: repetiția din fața combinației de majuscule este o insistență supărătoare. Dacă VI = virus, de ce am mai repeta ideea într-o formă articulată: virusul? Avem de-a face cu un pleonasm de tipul *virusul HIV (unde V = virus). O posibilă explicație și „susținere” a greșelii: lucrurile n-au fost transparente din capul locului și s-a simțit nevoia acestei precizări. Ea este însă inutilă, greșită chiar. Mai mult, acronimul (COVID) face trimitere la boală (D < engl. disease).

2. Comorbiditate (cu forma de plural: comorbidități) e un cuvânt absent din dicționare (v. www.dexonline.ro). Se poate însă asocia rapid, fără prea multe gânduri ori căutări prin memorie, cu morbididate, însemnând „boală” sau „predispoziție spre îmbolnăvire” (Micul dicționar academic, ediția a II-a, 2010). Co- este element ce trimite spre ideea de asociere, de „împreună cu” (v. coexistent), astfel că noul cuvânt comorbiditate nu pare chiar o bizarerie. Procedeul de compunere, având ca rezultat formarea unor cuvinte noi, nu reprezintă o chestiune nouă în limbă. Trecând în rândul termenilor medicali, comorbiditate ar putea fi un sinonim pentru sintagma boli asociate. Site-urile de medicină ne dau o posibilă definiție: comorbidități – afecțiuni care sunt prezente simultan la aceeași persoană (v. sfatulmedicului.ro).

În concluzie, e simplu să căutăm dacă vrem să înțelegem. Dreapta măsură a lucrurilor, experiența, poate, ne arată că până la idee avem de-a face cu forma. E calea de acces la conținut. Inversul gândirii ar fi următorul: dacă nu pricepem ideea, e de vină forma! Sau noi, ca ascultători, că nu știm să-i desfacem ițele, grav încurcate câteodată! De către un vorbitor care o ține pe-a lui și se prăpădește de dragul ideii. Inevitabil…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/