Ministra Educației a vorbit, luni, la Timișoara, despre cultura integrității în universitățile românești. În acest sens, Ligia Deca a declarat că toleranța ar trebui să fie zero, atunci când vine vorba despre plagiat.
Potrivit Ligiei Deca, orice examen sau evaluare are loc în învățământul superior ar trebui să se supună unor condiții de integritate.
„Problema plagiatului este parte a unei probleme mai ample vizavi de integritatea în mediul de învățământ superior. Consider că toleranța în ce privește plagiatul în universitățile românești trebuie să fie zero. În acest sens, cred că avem nevoie în primul rând de o cultură de integritate în universități, asta înseamnă prevenție, că nu numai lucrările de finalizare de ciclu, că vorbim de doctorat, masterat sau licență, trebuie să fie verificate. Consider că orice examen sau evaluare trebuie să asigure condiții de integritate și cred că abaterea de la regulile de integritate trebuie sancționată în primul rând în universitate și după în context național, atunci când situația o impune.”, a declarat Ligia Deca, ministra Educației, la Timișoara.
Ligia Deca a detaliat prevederile noii legislații în privința sancțiunilor aplicate pentru plagiat.
„Legea învățământului superior recent intrată în vigoare prevede o serie întreagă de sancțiuni foarte clare nu numai pentru cei care au plagiat efectiv, ci și pentru cei care au permis acest lucru, fie că vorbim despre îndrumător, comisia din universitate sau cei care nu s-au asigurat că sistemul instituțional care ar trebui să sancționeze plagiatul funcționează, aici sunt sancțiuni pentru școlile doctorale în sine sau pentru instituții. De asemenea, considerăm că o mai mare transparență ajută la prevenirea actelor care încalcă normele de integritate academică și atunci orice lucrare de doctorat, înainte de a putea fi susținută, trebuie să stea 90 de zile în transparență în așa fel încât ea să poată să fie consultată și dacă există probleme de integritate să poată fi sesizate comisiei înainte ca ea să fie susținută de candidat. Asta având în vedere și decizia Curții Constituționale, care, din păcate, limitează perioada până la care se poate interveni cu anularea titlului de doctor pentru că, spune Curtea, la un an după intrarea în circuitul civil, nu se mai poate lua o măsură juridică și aici cred că trebuie să punem cu atât mai mult accentul pe prevenție pentru că sancționarea, nu morală, ci juridică a celor care au plagiat este limitată în timp.”, a explicat Deca.
Pe de altă parte, în contextul anului electoral 2024, Ligia Deca s-a declarat împotriva propagandei politice în școli și universități: „Încă de săptămâna trecută când am fost martorii unor ingerințe politice în deschiderea anului universitar la SNSPA, am fost foarte clară în a spune „nu” propagandei politice în școli și în universități. Școlile și universitățile trebuie să fie spații în care se dezbat idei și în care se desfășoară procesul didactic de predare-învățare, legea spune foarte clar că nu este permisă propaganda politică nici în spațiile universitare, nici în școală, și cred că acest mesaj este cu atât mai important cu cât vom intra într-o perioadă preelectorală, electorală, și trebuie ca toți cei care intră în cursa electorală să respecte spațiile educaționale ca atare.”
La Timișoara, ministra Educației participă, la UVT, la masa rotundă „Rolul alianţelor de universităţi europene în transformarea învăţământului superior din România: provocări şi oportunităţi, colaborare şi finanţare”, apoi semnează, la Biblioteca Universității Politehnica, contractul pentru campusul dual-tehnologic. La Consiliul Județean Timiș va semna contractul pentru achiziția unor microbuze verzi destinate transportului elevilor și va inaugura, înainte de prânz, noul amfiteatru al Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor de la UVT. Ligia Deca se va deplasa ulterior spre Arad.