Lucas Szava și-a dat liceul în judecată acuzând că a fost sancționat disciplinar în mod abuziv, iar Curtea de Apel Timișoara i-a dat dreptate elevului!
În chiar ultima zi de școală a acestui an școlar, magistrații Curții de Apel Timișoara au stabilit, printr-o sentință definitivă, faptul că elevului Lucas Szava i-a fost scăzută nota la purtare fără vreun temei.
S-a întâmplat asta anul trecut, când Lucas era în clasa a X-a la Liceul Bănățean Oțelu Roșu. “Din poziția de președinte al Consiliului Județean al Elevilor Caraș-Severin, am avut curajul să-mi exprim opinia, apărându-mi colegii. Practic, mi-am exercitat atribuțiile funcției. Mi s-a imputat că am instigat la nerespectarea ROF, de fapt, a unor articole abuzive și nelegale introduse în acesta, care erau în contradictoriu cu legislația. Mi s-a mai reproșat că am fost “violent” când am amenințat niște membri din Consiliul Elevilor că îi demit dacă nu respectă regulamentele. Pentru asta am fost sancționat abuziv de Liceul Bănățean Oțelu Roșu. Mi-a fost scăzută nota la purtare. Am contestat la Consiliul de Administrație al liceului, dar aşa cum era de așteptat, am fost respins. Am mers în instanță, pentru că era clar vorba despre un abuz, iar justiția mi-a făcut dreptate.”, a spus liceanul Lucas Szava pentru Express de Banat.
În primă instanță, Tribunalul Caraș-Severin i-a respins acțiunea adolescentului, dar acesta nu a renunțat și s-a luptat cu Liceul Bănățean Oțelu Roșu la Curtea de Apel Timișoara. Aici, argumentele lui Lucas au fost convingătoare, motiv pentru care Curtea a dispus:
“Anularea sancţiunii disciplinare comunicată reclamantului prin înştiinţarea nr. 5/25.10.2023 emisă de pârât”. Asta înseamnă anularea scăderii de la 10 la 9 a notei la purtare a elevului Lucas Szava, absolvent astăzi al clasei a XI-a cu nota 9,86.
“Îi mulțumesc maxim avocatului și prietenului meu, Ioan Iancu, un profesionist desăvârșit în Drept, pentru apărarea impecabilă. Fără el, acest câștig ar fi fost imposibil. Tinerii care vorbesc, care iau atitudine și care reprezintă NU trebuie persecutați. Ci ascultați, respectați și luați în considerare.”, a mai spus adolescentul care a obținut o sentință în premieră pentru învățământul românesc.
UPDATE, ora 14:00
Colectivul de cadre didactice de la Liceul Bănățean Oțelu Roșu a reacționat imediat ce sentința Curții de Apel Timișoara a fost făcută cunoscută, considerând că se impun câteva precizări importante:
„Sancționarea elevului Lucas Szava nu s-a realizat în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean al Elevilor – calitate pentru care unitatea școlară nu are competențe disciplinare – ci în calitatea sa de elev al Liceului Bănățean Oțelu Roșu, în urma săvârșirii unor abateri grave, dintre care amintim:
Consiliul profesorilor clasei s-a autosesizat și, respectând cadrul legal, a analizat faptele în prezența elevului și a părintelui. În urma acestei analize, s-a propus sancționarea elevului cu mustrare scrisă și scăderea notei la purtare la 9, în conformitate cu art. 18, alin. 1 și 5 din Statutul Elevului (OMEN 4742/2016).
Decizia s-a fundamentat pe următoarele reglementări:
Conform art. 26, alin. 1 și 2 din Statutul Elevului, Consiliul profesorilor s-a reunit din nou la sfârșitul anului școlar și, constatând lipsa altor abateri, a decis ridicarea sancțiunii și restabilirea notei la purtare la 10.00. Menționăm că la data pronunțării sentinței Tribunalului Caraș-Severin, media la purtare a elevului era deja 10.
În acest context, colectivul de cadre didactice al Liceului Bănățean Oțelu Roșu își exprimă profunda dezamăgire față de o sentință care poate transmite un mesaj eronat: că normele, valorile și autoritatea profesională a educatorilor pot fi puse la îndoială și contestate fără consecințe.
Este îngrijorător faptul că un astfel de precedent riscă să afecteze și mai mult prestigiul unei profesii deja vulnerabilizate. Ca dascăli, ne dorim să formăm nu doar competențe, ci și caractere, iar respectul reciproc în comunitatea școlară este fundamentul acestui proces.
Rămânem deschiși dialogului și colaborării constructive, dar în același timp considerăm că este esențial ca drepturile și obligațiile să fie aplicate echitabil, iar cadrele didactice să fie sprijinite, nu demoralizate, în îndeplinirea misiunii lor esențiale în societate.”