„Leii” din Banat, în bătaia puștii datoriilor! Echipa de baschet a SCM Timișoara, risc de excludere din campionat!

publicitate in ziar Casa Auto Timisoara

Echipa de baschet a clubului de drept public SCM Timișoara are din nou probleme mari din cauza datoriilor de 150.000 de euro față de jucătorii rămași neplătiți în anul 2015. Atunci, Curtea de Conturi a oprit finanțarea vechii echipe BC Timișoara. Clubul are conturile poprite și acum riscă o amendă, dar și neînscrierea în campionat, deoarece graficul de eșalonare a plăților nu s-a respectat. 

Echipa de baschet are deja de ceva vreme interdicție la transferuri internaționale. De asemenea, conturile clubului sunt poprite pentru sumele datorate jucătorilor Kyle Shiloh, Hristo Nikolov, Derrick Low și Nenad Milosevic. Concret, conform unei eșalonări, o primă parte a banilor trebuia achitată la data de 31 martie. Clubul a cerut amânări pentru data de 30 aprilie, respectiv 20 mai, cu promisiunea că datoria va fi achitată de un sponsor privat, o firmă de construcții mare din oraș. Lucrurile nu s-au mai rezolvat așa. În instanțele civile, clubul are un recurs la data de 6 iunie, prin care încearcă să anuleze punerea în aplicare în România a deciziei Tribunalului Arbitral Baschetbalistic din Elveția, instanța ce a stabilit că clubul are datorii de achitat către jucătorii veniți la Timișoara în 2015. Termenul este foarte important, deoarece înscrierile pentru viitoarea ediție de campionat se termină la finalul lunii iunie!

Reprezentantul legal al jucătorilor, Sabin Gherdan, a anunțat că clubul va primi o amendă de 25.000 de franci elvețieni, deoarece nu și-a plătit prima tranșă a datoriei. De asemenea, situația va fi discutată în Biroul Federal al forului de resort din baschet. „Este pentru al doilea an consecutiv când suntem duși cu vorba de oficialii SCM Timisoara. Dacă anul trecut ne-au promis că îi vor aduce pe jucători înapoi la echipă, pentru sezonul 2018/2019, și le vor introduce în salariu datoriile dictate de BAT, anul acesta ne-au promis un sponsor care va prelua datoriile. Am fost de bună credință atât anul trecut, cât și anul acesta și se pare că am făcut o greșeală pe care mi-o asum. În ceasul al 12-lea credeam că putem să fim corecți și să rezolvăm problemele cu omenie, dar m-am înșelat pentru ultima oară. Anul trecut au reușit să se înscrie în campionat cu promisiunile neonorate, căci după ce FRB le-a dat drept de participare, au uitat că trebuie să-și respecte cuvântul. Anul acesta încearcă aceeași tactică. Ne-au promis în luna aprilie că un sponsor va prelua datoriile și va emite o scrisoare de garanție pentru suma neplătită. Nu au plătit nimic, iar sponsorul e de negăsit. L-am întrebat pe dl. Toanca când a vorbit ultima oară cu sponsorul și mi-a spus că nu a mai dat de el de la mijlocul lunii aprilie, deși între timp îmi dădea garanții că se va plăti până pe 15 mai. Am realizat că povestea cu sponsorul e doar praf în ochi și că în realitate au câștigat timp”, spune Sabin Gherdan.

Cei de la SCM Timișoara spun că încearcă să rezolve problema. „Zilele acestea am întâlniri cu milionarii Timișoarei, pentru a stinge datoria din privat. Există și varianta stingerii datoriei din bani publici, dacă pierdem recursul din 6 iunie. Dacă vom câștiga, sancțiunile sportive rămân, iar regulamentul federației vorbește de înscrierea în ultima grupă valorică, deci problema trebuie rezolvată. Noi deocamdată nu am primit nicio amendă la club. Avem poprire pe conturi de 3 luni de la executorul Florin Teregovan, plătim doar salarii, restul prin Trezorerie (n.r. a Primăriei). Președintele federației, Horia Păun, l-a sunat pe managerul Ilie Trițoiu”, ne-a declarat directorul SCM Timișoara, Radu Țoancă. „M-a sunat Horia Păun, mi-a spus că va discuta și cu celelalte cluburi, să vadă ce părere au. I-am spus că mi se pare normal să fie așa”, ne-a declarat managerul secției de baschet, Ilie Trițoiu.

În cazul amenzilor date de FIBA, dacă clubul nu le achită, se impută federației, care le poate recupera ulterior de la club în urma unei sentințe civile. Sportiv, SCM Timișoara va juca joi, de la ora 12.00, cu BCM U Pitești pentru locul 5 în campionat. Partida se joacă la acea oră deoarece seara Sala „Constantin Jude” găzduiește spectacolul Harlem Globetrotters.