Legume și fructe în loc de flori!

victor nafiru 1 of 1 620x400

Trecu și deschiderea școlii. Cu entuziasm, cu bucuria reîntâlnirii, cu emoții. O deschidere veselă și gălăgioasă, în același timp. Dintotdeauna, prima și ultima zi de școală au fost și vor fi cele mai faine dintr-un an școlar. Puțini sunt atenți la mesajul de „bun venit” rostit de dascăli . Și tot ca de fiecare dată, de la deschidere n-au lipsit „clasicii” literaturii noastre: popa, polițaiul și primarul. Pe ici, pe colo, câte un politician în căutare de imagine.

Nota bene, anul acesta popii n-au mai lungit-o ca în alți ani, n-au mai stropit copiii cu apă sfințită și nici n-au mai citit din toate canoanele bisericești specifice deschiderii noului an de învățământ. În schimb, primarii n-au pierdut ocazia să-și umfle mușchii și să scoată piepturile la înaintare cu cunoscutele rapoarte legate de: „ceea ce au făcut și ce au dres” și îndemnul: „învățați, învățați și iarăși învățați, dacă nu vreți să ajungeți ca și noi.”

Ce nu înțeleg eu, și asta nu de ieri, de azi, de ce la astfel de ceremonii sunt invitați doar anumiți popi. Cei ortodocși, de pildă. Dacă tot vorbim de multiculturalitate, de înțelegere între popoare și confesiuni, pace și bunăvoire, de ce școala nu-i aduce, lângă popa nostru tradițional, și pe preotul greco-catolic, și pe cel evanghelist, dar și pe cel catolic, dar și pe predicatorul baptist ori pe cel penticostal? Credeți că n-ar avea loc unul de altul? Că s-ar „împunge” sau și-ar da ghionturi? Eu cred că ar fi o dovadă de normalitate într-o țară în care normalul se întâlnește tot mai rar.

Și un alt lucru de lăudat, de aplaudat chiar, la o școală gimnazială din Reșița. Generală 7, acolo unde, cu două zile înainte de începerea școlii, dascălii școlii au transmis un mesaj simplu și sănătos către părinți: „să transformăm clasicele buchete de flori în fructe și legume pentru copiii mai puțin norocoși.”

Cred că și IIsus s-ar fi bucurat auzind un astfel de îndemn cu adevărat creștinesc.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/