Înainte de a te bucura de frumusețile altor țări, uite-te în jurul tău, la tine acasă și puneți în bagaje CV-ul românesc al unor destinații de vacanță de poveste. Prima oprire: Gărâna – La Scena.
Jurnalul de călătorie nu poate începe decât cu un itinerar de suflet, în Munții Semenic, unde, la peste 1.000 de metri altitudine, se află localitatea Gărâna, cu numele de Wolfsberg, înființată în anul 1828 de către de coloniști germani provenind din Pădurea Bavareză și din Boemia de sud, un sat în comuna Brebu Nou din județul Caraș-Severin. Se află la distanță de circa 36 km de Reșița.
După exodul masiv din anul 1989, când mare parte dintre pemi au revenit pe pământul Bavarez, Gărâna a devenit sat de vacanță, iar în 1999, doi tineri întreprinzători, Sandu și Rudi, au decis să reînvie istoria și să reconstruiască Poiana Lupului, acum polul principal al turismului. Astfel s-a construit prima viluță în Poiana Lupului, noul cartier al Gărânei.
Astfel, Gărâna devenea o destinație turistică preferată pentru timișoreni, iar începând cu anul 1997 în Poiana Lupului are loc Gărâna Jazz Festival, unul dintre cele mai cunoscute şi iubite festivaluri de jazz din Europa Centrală şi de Est, ceea ce a însemnat practic nașterea unei noi legende ce a adunat fani și artiști din întreaga lume.
Una dintre amprentele de suflet ale localității este La Scena, locul ce a adunat de-a lungul timpului povestea festivalului și a participanților la acest eveniment de înaltă ținută din România. Astfel, muzica de jazz din toate colțurile lumii s-a îngemănat cu specificul culinar al locului, presărat cu ingredientele gastronomice multietnice, germano-româno-maghiare, în așa fel încât să devină unice în amintirea celor ce s-au bucurat de arta gastronomiei din Gărâna și asta pentru că totul a început și continuă din pasiune pentru muzică, arta culinară și prietenie.
Restaurantul din Poiana Lupului, La Scena, își păstrează rafinamentul culinar și în afara Festivalului de Jazz și chiar putem să ne bucurăm de un ritual specific în perioada Sărbătorilor de Iarnă, când la gura sobei se nasc povești ce slobozesc imaginația să colinde cu Moș Crăciun prin visele noastre.
După cum mărturisea Rudi, Restaurantul La Scena este construit cu greutăți și resurse puține, dar cu mult drag și mult suflet, dar mai ales prietenia celor trei visători, Rudi, Marius și regretatul Gigi Tăuș – „Primul bijutier din Timișoara care și-a deschis atelier propriu, era un bijutier autentic format la școala veche care a lucrat cu scule vechi, a învățat meserie de la alți bijutieri care au fost școliți în străinătate, atelierul lui din Timișoara funcționează ca și magazinul, le-a lăsat pe mâini bune, fiului său Andi… era un meseriaș în adevăratul sens al cuvântului și practic jumătate din viața lui era dedicată bijuteriei, jumătate Gărânei, unde la fiecare sfârșit de săptămână venea cu toată bucuria”, vinovatul de atmosfera boemă dată și de nu mai puțin celebrul gulaș pe care Gigi Tăuș îl făcea an de an la festival după o rețetă slovacă, despre care spunea că este cea mai simplă, după cum își amintește Marius Giura.
Chiar dacă în anul 2016 , La Scena a fost mistuit de flăcări, a renăscut așa cum renasc și speranțele noastre la fiecare final și început de an. Așadar, La Scena rămâne o bijuterie culinară ce dezvăluie boemia unor povești care se simt în atmosfera rafinată a locului, dar și în papilele gustative ale iubitorilor de aer curat, bucate proaspete și atmosferă de vis.
Restaurantul are o capacitate de 100 de locuri, daca includem și terasa. Bucătăria e utilată cu tot ce-i trebuie și are o cameră compartimentată pentru prepararea diverselor produse, camera frigorifică, camera de depozitare alimente. Urcați cu încredere la Gărâna, bucurați-vă de peisaj și pășiți cu sufletul deschis, lăsând în spate stresul vieții de zi cu zi, în Restaurantul La Scena.
Designul și personalul vă vor întâmpina cu emoția pe care o simțeam în copilăria noastră când îi așteptam pe Moș Nicolae și Moș Crăciun să ne ofere din magia sărbătorilor de iarnă.
Este decembrie, să ne aducem aminte că bucuria vine din lucruri mărunte, atât de mărunte cât sunt fulgii de nea care ne scriu pe cerul vieții nopțile de vis ale unor amintiri ce ne vor colinda ani de zile sufletele.
Autor: Anca Bica