Legea nepăsării. Mii de elevi navetiști din Timiș, tot fără bani de transport

elevi navetisti in Timis lasati fara bani de transport

Consiliul Județean Timiș va stabili până la începutul lunii februarie cuantumul sumei forfetare de care va beneficia fiecare elev care face naveta ca să ajungă la școală. 

Elevii din județul Timiș se numără și ei între cei care sunt în continuare nevoiți să plătească transportul la școală. O fac din banii lor, ai părinților, totul pentru ca să ajungă la școală și dacă se poate fără întârzieri. Expressdebanat.ro a atras atenția asupra acestei situații încă de la începutul lunii noiembrie a anului trecut. La acea dată, inspectorul școlar general de Timiș, Aura Danielescu, confirma faptul că elevilor care fac naveta nu li se poate deconta niciun leu. Și făcea apel la autoritățile județene să emită o hotărâre privind suma forfetară la care au dreptul copiii.

Abonamente gratuite, invalidate la Giroc

Pentru luna noiembrie 2023, autoritățile din Giroc i-au anunțat pe părinți că anulează toate abonamentele de transport eliberate gratuit elevilor, în urma unui anunț venit de la inspectoratul școlar:  „Inspectoratul Școlar Județean Timiș nu va putea deconta contravaloarea abonamentelor gratuite eliberate elevilor de societatea dumneavoastră pentru luna noiembrie, întrucât CJT nu a finalizat licitația rutelor și nu a încheiat contract cu societatea dumneavoastră. Vă recomandăm să eliberați abonamente elevilor contra cost până la data la care CJT va finaliza contractele.” 

„În locul abonamentului invalidat se poate achiziționa bilet de călătorie sau abonament pentru elevi și studenți domiciliați în Giroc, la prețul subvenționat de 60 de lei (130 lei preț întreg).”, au anunțat reprezentanții Primăriei Giroc.

Ce face Consiliul Județean Timiș?

În Timiș, consiliul județean nu are contract cu un operator de transport rutier. „Există operatori de transport, aceștia având relații contractuale cu primăriile din județ.”, a transmis Consiliul Județean Timiș, la solicitarea expressdebanat.ro.

În aceste condiții, elevii navetiști ar trebui, potrivit normelor în vigoare, să beneficieze de o sumă forfetară prin care să li se deconteze cheltuiala. Nici aceasta nu a fost stabilită până acum. Și nimeni nu se grăbește.

„Având în vedere că nu au fost reatribuite contractele, se va acorda suma forfetară, conform HG 810/2023, modificată de HG 1337/2023, articolul 4: (1) În cazul în care elevii nu sunt şcolarizaţi în satul, comuna, oraşul sau municipiul de domiciliu şi nu beneficiază de existenţa serviciilor de transport public, transport de tip curse şcolare, organizat în condiţiile prevăzute la art. 83 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, şi nici de transport cu mijloacele de transport aparţinând unităţilor de învăţământ sau consiliilor locale, în vederea asigurării dreptului la educaţie, aceştia beneficiază, pe durata cursurilor şcolare, de o sumă forfetară lunară. (3) Până la data de 1 februarie 2024, pentru perioada rămasă din anul şcolar 2023-2024, consiliile judeţene adoptă hotărâri prin care stabilesc valoarea unitară lei/kilometru aferentă sumei forfetare, cu avizul conform al ANRSC.”

În Timiș, aproximativ 9.000 de elevi fac naveta ca să ajungă la școala în care învață. Dintre aceștia, sunt și copii care călătoresc cu autobuzele care asigură transportul în comun metropolitan, fie cu trenul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/