Legea iniţiată de Marian Cucşa a trecut în unanimitate! Părinții care au copii sub 12 ani vor beneficia de zile libere cât timp școlile sunt închise

banner publicitar

Legea a cărui iniţiator este Marian Cucşa şi care prevede acordarea de zile libere pentru părinți în situația închiderii școlilor a fost votată ieri în unanimitate. Aceasta se adresează părinţilor care au copii sub 12 ani, atât pentru angajaţii din privat, cât şi pentru bugetari.  

Legea prevede ca unul dintre părinți să primească liber, pentru a sta acasă cu copiii, dacă cei mici au vârsta de până la 12 ani, pe întreaga perioadă în care școlile sunt închise. Părintele va fi plătit pe toată această perioadă cu 75% din salariu.

„Am depus această lege în Parlament din 2019, tocmai pentru a veni în sprijinul părinților care nu au cu cine să-și lase copiii după închiderea școlilor. Legea se aplică atât pentru angajaţii din privat, cât și pentru bugetari! Doar un singur părinte poate sta acasă cu copiii! Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți sau a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale, cu declarație pe proprie răspundere că nu beneficiază și soțul sau soția! În cazul în care se constată că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, aceştia nu vor mai avea dreptul de a mai beneficia ulterior de prevederile prezentei legi”, a precizat deputatul Marian Cucşa, iniţiatorul acestei legi.

Parlamentarul a inițiat acest proiect în 2019 la solicitarea unui grup de părinți din Timiș care s-a lovit de problema aceasta cu închiderea școlilor ca urmare a unor căderi masive de zăpadă.

„E o lege care vine realmente în sprijinul părinților și am dus lupte grele pentru a ajunge la votul final din Camera Deputaților. Mă bucur că, în contextul pandemiei de coronavirus, au fost interesate și alte partide să trecem legea de urgență, aceasta fiind singura soluție optimă care vine în sprijinul părinților chiar acum când școlile sunt închise”, a mai spus Marian Cucşa.

Acesta speră ca legea să fie promulgată de urgență de către președintele României, pentru a putea intra în vigoare și astfel închiderea școlilor să nu mai fie o povară pentru părinți.

Sursa foto: Banatul Azi