Mult mediatizata amnistie fiscală promisă de Guvern pensionarilor și mamelor care au primit bani mai mulți decât li se cuveneau prin pensie sau indemnizație îi pune în opoziție pe cei care au returnat deja statului român sumele datorate cu cei care încă nu au dat niciun ban înapoi.
Proiectul de lege, respins săptămâna aceasta în Senat, din lipsă de cvorum, prevede clar: sumele provenite din debitele deja recuperate de la pensionari, care au primit bani necuveniți din vina funcționarilor, nu vor fi restituite! Motivul e simplu, legislația românească așa este contruită. Se aplică de la data intrării în vigoare, nu retroactiv. Dar românul e și el încăpățânat și se întreabă: ,,Dacă eu am dat înapoi, ceilalți în situația mea de ce să fie scutiți?” Sau: ,,Dacă ei nu mai trebuie să restituie diferențele de la pensie, mie de ce să nu mi se dea banii înapoi?” Și uite-așa, bucuria unora se transformă în supărarea altora. Numărul celor care ar putea beneficia de amnistia fiscală promisă este însă unul incert.
,,În Caraș-Severin sunt 315 de debitori înregistrați la Casa Județeană, iar suma pentru toți este de 248.244 de lei. Ea se referă la toate debitele înregistrate la Casa Județeană de Pensii. În urma apariției legii vor fi analizate toate aceste debite ca număr și ca sumă și vor fi excluse sau scutite de plată persoanele, conform legii”, a precizat șeful instituției, Dorin Gheorghe Brăilă.
Dincolo de dezbaterile în contradictoriu, care i-au aprins și pe participanții la ședința de luna aceasta a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din județul Caraș-Severin, se desprinde o realitate tristă: somaţiile de plată transmise pensionarilor, mai ales acolo unde au fost la mijloc erori ale funcţionarilor, au dus la adevărate drame sociale. La nivel național, în ultimele luni, mai mulţi pensionari care erau chemaţi să dea seama pentru sumele încasate necuvenit și-au luat viața sau au avut această tentativă de teama că nu puteau achita datoriile.
Măsura este una necesară și justificată moral, chiar dacă e contestată economic și politic. Mai neclar este cine va plăti erorile unui sistem informatic sau de înțelegere și aplicare a legii pe care lucrează funcționarii publici… Probabil tot oamenii simpli.
Foto: ziarmm.ro