Legătura feroviară cu Ungaria, prioritate pentru conducerea CJ Timiș

legatura feroviara ungaria pod feroviar

Consiliul Județean Timiș speră ca proiectul legăturii feroviare cu Ungaria să fie realizat cu prioritate. Autoritățile își doresc și un punct de frontieră pentru traficul greu.

Memoranduml pentru construirea unei noi legături feroviare Timiș – Ungaria, care cuprinde și un pod peste Mureș, a fost semnat de cele două țări încă din 2023, la Timișoara. În vara acestui an a fost aprobat și de Guvern.

„E o legătură între Timișoara și Szeged. Practic, noi ne dorim și reabilitarea unui pod și vă spun în premieră, inclusiv deschiderea unui punct de trecere a frontierei pentru traficul greu în județul Timiș, în zona Cenad – Sânnicolau, zona aceea este practic izolată și are foarte mulți kilometri de parcurs până la Orțișoara, urcarea pe autostradă și apoi întoarcerea până la Nădlac, un ocol de 100 de kilometri, când de la Sânnicolau până la A1 sunt 17 kilometri în linie dreaptă pe traseul pe care îl dorim noi acum. Deci acest tren, dar și un pod peste Mureș și un punct de trecere a frontierei pentru traficul greu sunt, în viziunea noastră, prioritare în mandatul acesta”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.

Consiliul Județean Timiș urmează să obțină documentația tehnico-economică necesară realizării acestei investiții. Apoi, autoritățile vor încerca să obțină fonduri pentru linia feroviară prin Programul Interreg VI-A România – Ungaria. Proiectul prevede proiectarea și construirea căii ferate între Timișoara și Szeged.

„E un pod nou care va fi construit. Suntem în faza în care s-au făcut memorandumurile în cele două guverne. A discutat domnul Grindeanu cu ministrul de Externe și al Transporturilor din Ungaria, ne așteptăm ca după ce avem SF-ul gata să avem și finanțarea. Nu e un obiectiv extrem de scump. Pe partea noastră, din cei 17 kilometri vreo 10 sunt pe teritoriul României, practic după ce podul e gata trebuie să facem demersurile pentru a deschide și punctul de frontieră. Dar dacă intrăm în Schengen, practic de la 1 ianuarie, ar trebui să fim în Schengen, nu ar mai trebui să fie atât de complicat să deschidem un punct de trecere al frontierei”, a mai adăugat Simonis.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/