Ajuns la a doua ediție, proiectul „Natura în anotimpul rece pe suprafaţa Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei” a avut un real succes printre elevii claselor gimnaziale.
Acțiunea educațională, organizată de Administraţia Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei, își propune să le explice celor mai mici elevi despre fenomenele petrecute în natură pe timpul iernii ca să înțeleagă mai bine importanța unui comportament ecologic. „Acţiunea se axează pe unul din obiectivele prioritare ale administraţiei parcului naţional, şi anume: Promovarea conştientizării şi educaţiei ca principala unealtă în „construirea” unei conştiinţe ecologice ridicate atât pentru localnici cât şi pentru turişti. Elevii vor avea oportunitatea să asiste la o expunere tematică care va accentua procesele naturale ce se desfăşoară în sezonul rece şi va oferi informaţii cu privire la elementele naturale de care depind arborii şi plantele”, explică Andrea Cristescu, responsabil relaţii cu comunităţile şi educaţie ecologică.
În lunile ianuarie și februarie, copiii din localitățile de pe raza ariei naturale protejate participă la aceste cursuri de educație ecologică. Chiar dacă se află la început de drum, până și cei mai mici dintre învățăcei au înțeles scopul prezentărilor și au știut să răspundă întrebărilor de la final. „Elevii au fost foarte receptiv și m-am mirat cât de multe au știut despre subiectul prezentat pe înțelesul lor”, a mai adăugat pentru Express de Banat Andrea Cristescu.
Deși momentan proiectul presupune doar prezentări tematice interactive, vor fi organizate și vizite în natură alături de copii, astfel încât aceștia să intre în contact direct cu mediul înconjurător. „Vom avea și acțiuni de teren alături de elevi. În cazul în care vremea ne-o permite, vom organiza deplasările în luna februarie”, precizează Andrea Cristescu.
După ce la sfârșitul acestei săptămâni acțiunea a ajuns la școala gimnazială Topleț, structura școala primară Bîrza, lecțiile despre ecologie vor poposi la începutul săptămânii viitoare la școala din Cornereva.