Lecție de viață de la primarul Ioan Popa: „Va trebui să citiți, să învățați toată viața, până la sfârșitul ei”

ioan popa microfon

Ce mai citește primarul Ioan Popa în ultima vreme, după ce 20 de ani a citit cărți despre macaroane și ce sfat are pentru cei care cred că educația se încheie odată cu ieșirea de pe băncile școlii? 

Primarul Ioan Popa a predat o lecție de viață celor care s-au aflat vineri în centrul Reșiței, la ceremonia de absolvire a cursurilor de licență de la Centrul Universitar UBB. Peste 200 de studenți, însoțiți de părinți, rude și prieteni, dar și oamenii care au ales să bea ceva răcoritor la terasele din centrul orașului, au ascultat dezvăluirile primarului Reșiței care întăresc zicala: „Omul, cât trăiește, învață”.

„În ultimii 6, 7 ani am citit cărți despre urbanism, «Orașul fericit», «Orașe pentru oameni», dar nu numai. Chiar și o carte de 600, 700 de pagini cu formule matematice, cu formule de probabilități legate de beneficiile parcărilor cu plată, este o carte scrisă de un american prin anii 2015, 2016 și vreau să vă spun vouă, celor care terminați astăzi, că sfârșitul nu e aici. Va trebui să citiți, să învățați toată viața până la sfârșitul ei, dacă vreți să rămâneți într-o zonă în care se presupune că vă doriți să fiți astăzi. Am citit 20 de ani cărți despre macaroane, despre Delta T, despre relația între temperatură și umiditate, despre presiuni. Acum citesc despre poziționarea conductelor de apă, de canalizare, despre semaforizare inteligentă, despre monitorizarea traficului, despre cum să pui tramvaiul pe verde tot timpul când vine, cum să-l urmărești. Despre ce înseamnă spații verzi, despre cum coboară temperatura aerului un aliniament de arbori pe o stradă cu 12 sau chiar 16 grade. Despre sedum în loc de iarbă.”

discurs popa ubb

Învățarea continuă, perfecționarea pe tot parcursul vieții este ceea ce face diferența dintre vârfuri și ceilalți, susține primarul Reșiței, cel care a reamintit o bucățică din discursul fostului ministru al Educației, Mircea Miclea, prezent la Reșița în 26 mai. „Îmi amintesc despre discuțiile care s-au petrecut la universitate în urmă cu două, trei săptămâni când am avut bucuria și onoarea să îl avem între noi pe Mircea Miclea tot de la Cluj, de la UBB. Mi-au rămas în minte foarte multe lucruri. Spunea că există o tendință de feudalizare. Mi s-a părut bizar. De restratificare socială. Revoluția industrială a adus clasa de mijloc care a creat plus valoare, au început să aibă bani. Și există astăzi o tendință de a apărea vârfuri, oameni care citesc, sunt educați, își fac școală și care se perfecționează tot timpul, și oameni care nu mai vor să facă nimic, tot mai mulți. Oameni care scriu «miau» ca pisica, care nu știu să folosească cratima. Va fi dificil.”, consideră Ioan Popa.

Edilul-șef a amintit de rețelele de socializare, acolo unde se vede cel mai bine diferența dintre cei care se perfecționează continuu și cei care nu o fac, lucru care nu-i oprește însă pe ce din urmă de la a-i împroșca pe alții cu noroi. Primarul a folosit un soi de fabulă, personificând cele două categorii de oameni. „Realitatea asta cred că începe să se contureze din ce în ce mai bine și o vedeți și pe social media, vedeți că atunci când măgarul rage, privighetorile tac, vedeți că tot mai mulți oameni rag. Și noi suntem puțini, cei care înghițim, mergem înainte și încercăm să facem lucruri în pofida celor menționați mai devreme.”, a spus Ioan Popa, referindu-se, cel mai probabil, la cei care contestă lucrările derulate de administrația locală în Reșița, fără să aibă vreo pregătire în domeniu.

„Nu vă opriți aici! Continuați să învățați, continuați să duceți acest exercițiu al învățării înainte, pentru că veți avea nevoie de el toată viața.”, și-a încheiat Ioan Popa discursul susținut în fața studenților și profesorilor de la Centrul Universitar UBB Reșița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/