În Lunca Pogănișului, la jumătate de oră de mers cu mașina din Timișoara, a înflorit laleaua pestriță. Floarea este protejată prin lege, înflorește o singură dată pe an, primăvara, și stă deschisă până la două săptămâni.
Laleaua pestriță sau floarea de șah este protejată prin lege, fiind o plantă pe cale de dispariție. Ea înflorește o singură dată pe an, primăvara. În România, delicata plantă crește în sălbăticie în Lunca Pogănișului, din județul Timiș. Suprafața pe care crește a fost declarată rezervație naturală.
„Laleaua pestriță este o floare pe cale de dispariție, fiind victima defrișărilor (crește doar la umbră), a pășunatului excesiv, dar și a celor care au început să o comercializeze datorită rarității și frumuseții sale. Floarea poate fi admirată primăvara, de la sfârșitul lunii martie până în aprilie. Colegii noștri au fost pe teren și au surprins-o în toată splendoarea ei.”, au spus reprezentanții Muzeului Banatului din Timișoara.
„Casa” lalelei pestrițe, rezervația Lunca Pogănișului se află pe teritoriul comunelor Tormac și Sacoșu Turcesc și are o suprafață protejată de 75,50 hectare. A fost înființată din anul 1974 special pentru a ocroti laleaua pestriță și habitatul în care crește aceasta.