Drumeții care parcurg Via Transilvanica și ajung în zona Văliug vor urma o rută ocolitoare, după ce traseul inițial a fost închis.
Traseul Via Transilvanica a fost închis în zona apeductelor de la Văliug, din cauza stării avansate de degradare în care se află acestea. Anunțul a fost făcut de Tășuleasa Social, asociația care a dezvoltat proiectul Via Transilvanica.
„În acest moment, venim cu o veste pentru toți drumeții, prietenii și susținătorii Via Transilvanica, pe care trebuie să o luăm ca atare. Apeductele de la canalele de apă din zona Văliug sunt atât de deteriorate încât proprietarul, pe bună dreptate, a trebuit să pună porți pe acest tronson, iar din acest motiv traseul nu mai poate fi folosit”, transmit reprezentanții Tășuleasa Social.
Reprezentanții asociației au găsit o soluție de moment, într-un termen rezonabil de timp vor fi construite două punți peste apă care să înlocuiască trecerea peste canale. Un sprijin în acest demers vine și din partea Primăriei Reșița și a Consiliului Județean Caraș-Severin.
„Am obținut deja suportul autorităților locale din Reșița, dar și al celor din județul Caraș-Severin pentru a găsi cea mai potrivită soluție. Într-un termen rezonabil vom putea să construim două punți peste apă care să înlocuiască trecerea peste canale, iar aceste monumente istorice vor putea fi admirate în continuare de către drumeți. Pentru noi, această intervenție este importantă deoarece este, într-adevăr, uimitor ce s-a putut construi în anul 1910, în masivul Semenic”, mai precizează cei de la Tășuleasa Social.
Până trecerile peste canale vor fi gata, a fost găsită o variantă ocolitoare pe care drumeții o pot considera drept rută principală pentru a-şi continua traseul pe Via Transilvanica. Ruta va fi marcată corespunzător, în perioada următoare. Pentru o mai bună orientare, cei de la Tășuleasa Social pun la dispoziția drumeților o hartă cu noul traseu, care poate fi consultată în imaginea de mai jos și aici.
Via Transilvanica, „drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, de 1.400 de kilometri, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare.
Traseul traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți, și e împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana.
În total, Via Transilvanica parcurge 107 unități administrativ-teritoriale din România, punând în valoare patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni.
FOTO: Facebook Via Transilvanica