La Tribunalul Caraș-Severin s-a schimbat ceva! Și-au semnat singuri „sentința de condamnare”!

Foarte apreciat până cu vreun an în urmă, judecătorul Rustin Ciasc a fost dezbrăcat de roba de președinte al Tribunalului Caraș-Severin de către Consiliul Superior al Magistraturii. Ca urmare a unui control al Inspecției Judiciare s-a constatat că acesta s-a schimbat total, lucru ce a generat consecințe grave și pentru justiția din Caraș-Severin!

Performanțele instanțelor din Caraș-Severin au fost apreciate în termeni laudativi de către reprezentanții CSM ani la rând. Implicit și conducerea managerială a Tribunalului, asigurată de judecătorii Rustin Ciasc și Gabriela Stuparu. În ultima vreme însă, lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade. O certifică aproape toată lumea, dar în principal contează concluziile CSM-ului: exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale, refuzul de a formula propuneri în vederea ocupării funcţiei de preşedinte al Judecătoriei Oraviţa, reacţia represivă a preşedintelui Ciasc faţă de membrii colegiului de conducere al Judecătoriei Oraviţa, lipsa de implicare a acestuia în cunoaşterea realităţilor existente în instanţele aflate în coordonarea şi controlul său, lipsa de implicare a preşedintelui şi vicepreşedintelui în soluţionarea situaţiei de criză de la Judecătoria Reşiţa, faptul că președintele nu a permis colegiului de conducere al Judecătoriei Reşiţa să îşi exercite atribuţiile regulamentare, preluarea, fără niciun temei legal ori regulamentar, a atribuţiilor preşedintelui/vicepreşedintelui şi ale colegiului de conducere ale Judecătoriei Reşiţa de către colegiul de conducere al Tribunalului Caraş-Severin, neexercitarea atribuţiilor de control de către preşedintele/vicepreşedintele tribunalului, personal sau prin judecători anume desemnaţi,  pentru verificarea respectării obligaţiilor legale şi regulamentare de către judecători şi personalul auxiliar de specialitate de la Judecătoria Reşiţa, lipsa de claritate şi concizie a ordinelor de serviciu emise, atât pentru Tribunalul Caraş-Severin, cât şi pentru Judecătoria Reşiţa, nerespectarea măsurilor dispuse de preşedintele Curţii de Apel Timişoara cu privire la activitatea de scanare, lipsa de comunicare a preşedintelui/vicepreşedintelui Tribunalului Caraș-Severin cu conducerile Judecătoriilor Moldova Nouă, Oraviţa şi Caransebeş, dar şi cu judecătorii din cadrul Judecătoriei Reşiţa şi al Tribunalului Caraș-Severin, refuzul comunicării preşedintelui/vicepreşedintelui Tribunalului Caraș-Severin cu conducerea Curţii de Apel Timişoara, menținerea unei stări tensionate în relaţia cu conducerea Baroului Caraş-Severin, refuzul de a dispune măsurile organizatorice necesare pentru paza şi siguranţa sediului instanţei, existenţa unor disfuncţionalităţi din perspectiva modului de organizare a pregătirii şi perfecţionării profesionale la Tribunalul Caraș-Severin.

Așadar, o mulțime de aspecte care au condus Consiliul Superior al Magistraturii spre o decizie radicală: demiterea președintelui și vicepreședintelui Tribunalului Caraș-Severin! Cei doi au exercitat căile legale de atac împotriva deciziei CSM și așteaptă termen pentru a demonstra că lucrurile nu stau deloc așa și că destituirea din funcții e total nejustificată.

În Tribunalul Caraș-Severin e clar însă că s-au schimbat foarte multe. Au apărut în ultima vreme judecători sancționați pentru „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”, iar unul a fost chiar arestat și acuzat că face parte dintr-un grup infracțional organizat. Probabil că lui Rustin Ciasc nu i se poate reproșa direct nimic în acest sens. Poate doar faptul că, în calitate de purtător de cuvânt, nu a scos o vorbă despre toate astea. Cum nu a spus nimic nici despre bilanțul Tribunalului pe 2015, care nu mai e la fel de spectaculos ca în anii trecuți. Despre neînțelegerile cu alți magistrați, chiar superiori din punct de vedere ierarhic, cu Jandarmeria și Baroul de Avocați s-a știut mai puțin sau deloc, dar concluziile CSM-ului ca urmare a raportului Inspecției Judiciare par cel puțin convingătoare.

De schimbat s-au mai schimbat și altele. Printre ele și percepția lui Rustin Ciasc despre anumiți oameni. E și cazul unor reprezentanți mass-media, care nu demult scriau la foc automat despre un act de justiție performant, despre pregătirea profesională impresionantă și pasiunile președintelui. Uneori, chiar de la domnia sa de acasă, unde fuseseră invitați! Se întâmpla asta mai ales atunci când Rustin Ciasc spera la un loc în CSM. Între timp, jurnaliștii au fost reevaluați. Acum nu au studii de specialitate în jurnalism şi comunicare, nu mai știu să-și facă meseria, iar acreditările acordate de Curtea de Apel Timișoara, CSM sau Ministerul Justiției nu mai au nicio valoare. E vorba despre acreditări pentru aceiași reprezentanți mass-media pe care, în anii trecuți, îi acreditase chiar președintele Ciasc! Mai mult decât atât, aceiași reprezentanți ai presei au ajuns să fie victime ale unor atacuri la persoană în drepturi la replică semnate de conducerea Tribunalului Caraș-Severin. Deși rolul unui drept la replică este cu totul altul. Până la urmă, nici nu ar fi fost nevoie de drepturi la replică atât timp cât un articol „se rezumă în proporţie covârşitoare la copierea unor informaţii apărute pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii”. Cum nu ar fi fost nevoie nici dacă purtătorul de cuvânt al Tribunalului, totodată și președinte al instanței, ar fi binevoit să răspundă solicitărilor telefonice venite dinspre mass-media. Că de mai bine de un an telefonul sună în zadar! Probabil, doar pentru unii! „Sentința de condamnare” nu a dat-o presa, ci CSM-ul, după ce și-au semnat-o cu mâna lor!


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/