La Timișoara se va produce energie electrică din nămol

foto 3 (1)

Un proiect uriaș, în valoare de zece milioane de euro, va fi realizat la Timișoara. Cu bani europeni, nămolul produs din epurarea apelor uzate va fi transformat în energie electrică. „Prin această instalație, Timișoara devine mai curată și mai prietenoasă cu mediul”, a afirmat primarul Dominic Fritz. 

Un important proiect pentru Timișoara a fost inițiat, luni, la stația de epurare a societății de apă și canal Aquatim. Astfel, în prezența primarului Dominic Fritz și a directorului Aquatim, Ilie Vlaicu, a fost semnat contractul de proiectare și execuție a unei instalații de uscare a nămolului de la stația de epurare și valorificarea energetică a acestuia. Proiectul are o valoare de peste zece milioane de euro, fiind finanțat din fonduri europene.

Potrivit Primăriei Timișoara, ofertantul câștigător al licitației pentru acest proiect este Asocierea Constructim – EPPM AG, cea din urmă fiind o companie elvețiană cu o bogată experiență în valorificarea energetică a deșeurilor, inclusiv a nămolurilor de epurare.

Este un proiect nou pentru Timișoara care vine în continuarea eforturilor noastre de a avea un oraș verde. Mizăm pe un dublu câștig: eliminăm nămolul produs din epurarea apelor uzate și îl transformăm în energie electrică, care va fi introdusă în sistemul local. Anual, la stația de epurare se produc 33.000 de tone de nămol, care, dacă nu sunt neutralizate, ajung la groapa de gunoi, producând poluare și costuri suplimentare. Prin această instalație Timișoara devine mai curată și mai prietenoasă cu mediul”, a declarat Dominic Fritz.

De asemenea, Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a explicat faptul că „conform reglementărilor naționale și europene, există câteva căi de eliminare acceptate. Astfel, acesta poate fi folosit în agricultură, poate fi compostat, eliminat la depozitele de deșeuri sau valorificat energetic. În conceperea acestui proiect au fost luate în calcul toate variantele și singura optimă este de folosire a acestui nămol pentru obținerea de energie electrică. De exemplu, el nu poate fi folosit în agricultură deoarece conține agenți patogeni și metale grele. Noua instalație va respecta toate normele de mediu, atât la nivel național, cât și la nivel european”.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au detaliat faptul că tehnologia propusă transformă substanța organică conținută în nămol, în gaz de sinteză. Acesta, prin ardere, generează energie termică care este utilizată pentru procesul de uscare, pentru producere de energie electrică (300 de Kwh) și pentru încălzirea spațiilor tehnologice.

Sistemul va fi în circuit închis și complet automatizat. Instalația, după ce va fi amorsată, va funcționa fără aport de combustibil, iar nămolul va fi transformat într-un material nepericulos, zgură – cenușă, care poate fi valorificat ca materie primă secundară în industria materialelor de construcții sau a asfalturilor, ori poate fi evacuat la depozitul ecologic de deșeuri”, a informat Primăria Timișoara.

Proiectul trebuie finalizat în cel mult doi ani.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online Brantner 1000x100px stiri Timisoara si Resita banner energie geotermală cu buclă închisă energia de la picioarele noastre fppg 2048x539
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/