În 27 noiembrie, începând cu orele 18, la Timișoara, amfiteatrul Ioan Anton al Facultății de Mecanică din cadrul UPT va fi gazda unui important seminar tehnico-științific. Acesta, intitulat „Dincolo de arhitectura von Neumann – limitări fundamentale ale arhitecturilor de calcul actuale pentru procesarea imaginii în timp real” va fi susținut de doctorul în științe inginerești Goma Sergiu-Radu, mai cunoscut sub aliasul de Sergio Goma. Conducătorul întâlnirii este un cetățean româno-american care s-a format chiar aici, la Timișoara, în cadrul secției de Automatizări și Calculatoare din cadrul UPT.
Sergio Goma și-a obținut licența în 1994, masteratul în 1995, respectiv doctoratul în domeniul ingineriei computerelor în 1998, acumulând apoi 30 de ani de experiență în domeniul Cercetare, Dezvoltare și Inovare din industria de hardware și software. Lectorul cu origini românești a fost prezent ultima oară la Timișoara la manifestările prilejuite de aniversarea a 100 de ani de excelență și inovație la UPT de la sfârșitul lui septembrie a.c.
Seminarul pe care-l anunțăm își propune să atingă trei teme de discuții principale. Prima ar fi cea care scoate în evidență limitările arhitecturii von Neumann, respectiv modul în care structura sa intrinsecă contribuie la mișcarea și transferul de date. Apoi, vor fi explorate inovațiile în arhitectura de calcul și modul în care acestea interferează cu limitările arhitecturii von Neumann.
Probabil cel mai dinamic punct al conferinței va fi cel care se referă la prezentarea aspectelor de aplicabilitate în domeniul procesării imaginilor în timp real. Este un punct care va fi cuplat cu discuții interactive cu participanții. Aceștia din urmă își vor putea aduce contribuția la seminar prin propriile idei sau viziuni despre rezolvarea problemelor din arhitectura von Neumann. Discuțiile vor putea atinge inclusiv oportunități de colaborare cu operatorii și profesioniștii din mediul privat.
Manifestarea este un excelent mijloc de realizare a nucleului unei comunități științifice la Timișoara, de interes pentru tematica științelor inginerești, după cum remarca prof. dr. ing. Florin Alexa, din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației de la UPT, organizatorul seminarului. Manifestarea despre care vorbim este de fapt rodul unui proiect de mobilitate a cercetătorilor din diaspora, aprobat și finanțat în cadrul UEFISCDI, instituție cu rol esențial în finanțarea activităților științifice și academice.
Sergio Goma este, fără îndoială, una dintre cele mai relevante inteligențe mondiale în domeniul electronicii aplicate, cu precădere în domeniul procesării imaginilor și a camerelor care utilizează senzori CMOS și CCD, camere folosite în imagistica de înaltă calitate și performanță. Sistemele pe care le-a conceput sau la care și-a adus contribuția, sunt folosite inclusiv în metrologie și automatizări industriale, folosite de mari companii din domeniu, de exemplu Orbotech sau Taymer Industries.
Dr. Goma a fost lider tehnic pentru contribuțiile sale la AMD și ATI privind standardizarea interfeței de cameră seriale MIPI CSI-2SM, care este cea mai utilizată interfață de cameră în industria telefoniei mobile. Soluția s-a impus la scară largă datorită ușurinței de utilizare și capacității de a susține o gamă largă de aplicații de înaltă performanță, inclusiv video 1080p, 4K, 8K. Și, mai mult, în fotografia de înaltă rezoluție digitală.
Fostul student timișorean deține un record inegalabil de 379 de brevete acordate și a avut un rol principal sau este coautor la peste 180 de lucrări publicate și a trecut de 600 de citări în lucrările științifice relevante în domeniu. Aceste lucruri sunt cu atât mai importante având în vedere panta descendentă pe care se află educația și nivelul actual al cercetării românești, conform statisticilor Eurostat.
Temele de conferință ale d-lui Sergio Goma includ (fără a ne limita la acestea) senzori de imagine integrați cu elemente de calcul și arhitecturi programabile pentru imagistică. Interesele sale de cercetare se referă (fără a ne limita la acestea) la:
A lucrat în poziții cheie pentru ATI și AMD, iar din 2008 a obținut postul de Director Senior de Tehnologie la Qualcomm Technologies SUA, conducător al diviziei de cercetare-dezvoltare-inovare. Aceasta din urmă fiind o binecunoscută companie americană multinațională cu peste 70.000 de angajați, unul dintre liderii mondiali din domeniu.
Așadar, la Timișoara se prefigurează un viitor pol al tehnologiei din sfera industriei hardware și software, așa cum opinează și Cristian Spătaru, antreprenor și prieten de-o viața a lui Sergio și unul dintre inițiatorii acțiunii de invitare a dr. Goma.