La Spitalul Județean din Timișoara se derulează Programul Național de Evaluare a Statusului vitaminei D. Cine poate beneficia de analize?

extindere spitalul judetean timisoara
untitled design set 970x90 px

Peste 1.500 de evaluări cu privire la deficitul de vitamină D au fost realizate la Spitalul Județean din Timișoara în 2021. Investigațiile se fac în cadrul Programului Național de Evaluare a Statusului vitaminei D.

Vitamina D se formează natural în piele atunci când organismul este expus la soare, însă există și perioade în care expunerea e insuficientă, așa cum sunt lunile de iarnă.

„În lipsa expunerii la soare, cu precădere în lunile de iarnă, organismul poate dezvolta o carență de vitamina D, carență ce aduce cu sine consecințe negative destul de serioase. Vitamina D este importantă nu numai în reglarea metabolismului calciului, ci și pentru imunitate, respectiv pentru apărarea la infecții și în creșterea forței musculare. Vitamina D este esențială, mai cu seamă pentru a preveni boli grave. Poate că o investigație de laborator făcută periodic ne ajută să depistăm nevoia reală a organismului și completarea dozajului necesar pentru o stare optimă de sănătate. Un prim semn de alarmă pentru un deficit de vitamina D ar fi starea prelungită de oboseală, spasmele și contracturile musculare”, a explicat prof. dr. Mihaela Vlad, coordonatorul compartimentului de Endocrinologie al SCJUT.

În timp, lipsa produce diverse suferințe ale organismului care se asociază cu afecțiuni ale organelor vitale. Evaluarea statusului vitaminei D în organism se face cu ajutorul unei proceduri simple pentru pacient. Este vorba despre o analiză de laborator pe care medicul de familie, sau un medic de specialitate o recomandă. În funcție de rezultat, pacientul primește recomandări. La nivelul Spitalului Județean din Timișoara se derulează Programul Național de Evaluare a Statusului vitaminei D. Practic, se determină nivelul seric al 25-OH vitamina D, la persoanele care se încadrează în grupele aflate la risc. Este vorba despre pacienții cu afecțiuni renale, afecțiuni endocrine, autoimunopatii, neoplazii, tulburări nutriționale, afecțiuni pulmonare sau afecțiuni hepatice.

publicitate ziar expresb 1000x100

Programul este unul de profilaxie, urmărește doar detectarea carenței de vitamina D, nu este un program destinat controlului medical și nici terapiei. SCJUT a făcut prima determinare în 2019, imediat după inițierea acestuia și de atunci aplicăm, an de an, procedura de investigație. La nivelul anului 2021, în cadrul  SCJUT s-au făcut în jur de 1.500 de evaluări pentru deficiența de vitamina D. Practic, pacienții consultați și care fac parte din grupele de risc stabilite de Ministerul Sănătății pot beneficia, dacă doresc, de această determinare”, mai informează medicul.

Vitamina D este liposolubilă, dar în ciuda denumirii este de fapt un prohormon, adică un precursor al unui hormon.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/