Perimetrul din jurul noului spital județean se vrea transformat în parc. Cererea de finanțare a fost depusă însă trebuie „curățată” întreaga zonă Triaj din Reșița.
Cu indicatorii tehnico-economici și parteneriatul între Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Reșița aprobate de ambele părți, cu cerere de finanțare deschisă și autorizație de construire validă, proiectul noului spitalul județean așteaptă obținerea finanțării și începerea licitației pentru construire. Primăria Reșița însă are în vedere și arealul din jurul viitoarei construcții care se va ridica pe un teren de 12 hectare preluat de primărie de la Artrom Steel Tubes. Cum spitalul se va întinde doar pe cinci hectare, pe suprafața rămasă se vrea o „perdea verde”, în exprimarea primarului Ioan Popa.
„Cred că e binevenită o zonă de liniște în jurul unui spital, cu alei, arbori, bănci, locuri de joacă. Ne gândim să tragem și un aliniament de apă, să deviem din Bârzava acolo. Zona ar deveni practic una de legătură între orașul vechi și cel nou”, a spus primarul. Transformarea zonei în parc a făcut obiectul unuia dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței, proiect ai cărui indicatori economici au fost aprobați de aleșii locali. Este vorba despre o investiție în valoare de 11,4 milioane de lei, din fonduri europene pentru care primăria a depus astăzi cererea de finanțare.
„Întreaga zonă va deveni un spațiu public de 19.935 mp predominant plantat, compus dintr-o serie de zone de tip poiană și spații împădurite și va fi amenajat pe două componente. O parte cuprinde piațete, locuri deschise pentru spectacole, expoziții, o poiană multifuncțională pentru relaxare și joacă și locuri de joacă pentru copii. O altă parte va fi destinată completării naturii și relaxării, compusă din parcele cu arbori și arbuști și zone cu poieni înflorite, inclusiv un deal cu rol de punct belvedere și un refugiu pentru biodiversitate. Se vor realiza instalații de iluminat funcțional și ambiental. Intrarea principală în parc va include o piațetă de socializare, dotată cu alei , locuri de joacă pentru copii, structurate pe categorii de vârstă, o poiană multifuncțională deschisă, luminoasă cu locuri de joacă și zone de picnic”, se arată într-o postare a primarului Ioan Popa.
În paralel însă, primăria are în vedere și celelalte terenuri din bucla Bârzavei, acolo unde încă funcționează un depozit de fier vechi și o firmă de construcții. Sunt activități total incompatibile în apropierea unui spital dar și a liceului aflat pe celălalt mal al Bârzavei. „De multă vreme, nu trebuiau să mai fie acolo fiindcă zgomotul pe care-l fac utilajele care taie fierul vechi nu sunt tocmai pentru acea zonă. În următorii unul-doi ani, probabil am să vă cer să gândim împreună un plan. Nu vrem să păcălim pe nimeni sau să perturbăm activitatea economică dar nici să-și bată nimeni joc de oraș”, a completat Ioan Popa.
Primele discuții cu cei doi asociați care dețin firma de fier vechi au avut loc acum șapte ani. Primarul le-a sugerat să-și mute activitatea la Bocșa, acolo unde au cumpărat fosta ICM Bocșa, dispun de 20 de hectare de teren și cale ferată proprie care poate servi transportului feroviar de fier vechi către combinatul reșițean. Au rămas doar discuții însă Primăria Reșița vrea să-i determine pe cei doi să-și mute activitatea din zona care va deveni noul centru al orașului. Discuții au avut loc și cu firma de construcții din zonă, unde se pare că s-a găsit mai multă receptivitate întrucât firma respectivă pare deschisă la ideea schimbării destinației terenurilor pe care le deține în zonă.