Acestea vor crește cu 10,4% de la 1 ianuarie, în corelație cu rata inflației, proiectul de hotărâre fiind aprobat de aleșii reșițeni.
Proiectul privind indexarea cu rata inflației a valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale și amenzilor pentru anul fiscal 2025 a fost votat luni, în ultima ședință a Consiliului Local Reșița din acest an. Votul pentru indexarea cu rata inflației de 10,4% a taxelor și impozitelor locale a venit din partea liberalilor, majoritari în Consiliul Local, în timp ce aleșii PSD și AUR au declarat că nu susțin proiectul.
„Noi nu vom vota majorarea impozitelor locale. A fost un laitmotiv al nostru în campania electorală, când ne-am prezentat programul local de guvernare, ca impozitele locale, mai ales cele pentru persoanele juridice să le scădem, nu să le mărim, pentru a fi mai atractivi din punct de vedere investițional pentru firme. Iar în contextul care se prefigurează din ultimele hotărâri ale Guvernului, nu suntem de acord nici măcar cu rata inflației să majorăm impozitele locale”, a spus liderul grupului PSD din CL Reșița, Constantin Parfenie.
Și Bogdan Gaiță, ales local AUR, s-a împotrivit indexării taxelor și impozitelor locale cu rata inflației, precizând că dă un vot negativ proiectului: „Votez împotriva acestor majorări, chiar dacă ele au fost propuse pe baza creșterii ratei inflației. Într-o perioadă de austeritate, în care cetățenii sunt loviți de scumpiri la fiecare pas, consider că era datoria noastră să spunem stop și să încercăm să nu mai adăugăm povară peste povară”.
De cealaltă parte, primarul Ioan Popa a insistat că cotele de impozitare rămân neschimbate anul viitor, acestea fiind ajustate cu rata inflației, la fel ca în toată țara, fiind o măsură prevăzută de lege, care trebuie respectată.
„Impozitele locale au rămas toate procentual la fel ca în anii trecuți, în speță 0,15% la clădiri rezidențiale, 1% la clădiri persoane juridice, același procent la autoturisme și la terenuri. Singura modificare pe care am făcut-o a fost să majorăm cu cuantumul inflației. E o majorare pe care o solicită legiuitorul la nivel național, și noi ne-am conformat. De fapt, nici nu avem dreptul să trecem peste această legiferare națională. În rest, am dus biletele de transport public de la 2,50 la 3 lei, abonamentele de la 90 la 100 de lei pe lună pentru transportul public. S-au mai făcut majorări de taxare la parcarea anuală de domiciliu, aceasta ajungând la 250 de lei. În rest, suntem tot unde am fost anul trecut”, a precizat Ioan Popa.
Văzând cu câtă vehemență se opun social-democrații proiectului de hotărâre, Popa i-a reamintit colegului Parfenie că atât PNL, cât și PSD s-au aflat în ultimul an la guvernare.
„Eu și dumneavoastră (nr. Constantin Parfenie PSD) facem parte din două partide care au gestionat România în ultimul an și trebuie să ne asumăm că inflația asta a fost generată de guvernarea noastră. Este una dintre cele mai mari inflații pe care le-a avut România în ultimii 10 ani, și trebuie să ne-o asumăm, pentru că nu am fost atât de abili încât să reușim să luăm măsuri care să limiteze inflația. Și nu e vorba doar de inflație aici, ci și de deficitul bugetar, pentru că în loc să sprijinim mediul privat, așa cum spuneți dumneavoastră și din care provin și eu, noi am dat tot în ei. Asta nu este problema mea, și nici a dumneavoastră, și nu o putem rezolva noi la această masă. Asta este problema celor de la București, care ar trebui să găsească soluții potrivite să stăvilească inflația. Deci eu solicit colegilor mei din PNL să voteze pentru majorarea impozitelor cu inflația. Este o chestiune normală și logică”, a concluzionat Ioan Popa.