Proprietarii Hotelului Bistra și Magazinului Universal au primit cele mai aspre sancțiuni din partea Primăriei Reșița dar asta nu a dus la îmbunătățirea stării imobilelor.
După prăbușirea unei bucăți din Hotelul Semenic, la solicitarea Express de Banat, Primăria Reșița a făcut precizări legate de alte clădiri degradate din oraș. Din răspunsul primit, am reținut că, în ultimii trei ani, primăria a majorat de cinci ori impozitul pe Hotelul Bistra și pe Magazinul Universal dar și pe fostele oficii poștale din zona Victoria, respectiv Str. Libertății. Mai mult, pentru Hotelul Bistra, primăria a dat amenzi de 100.000 de lei, respectiv 108.000 de lei pentru Magazinul Universal.
Măsurile n-au fost pe placul proprietarilor, aceștia atacând în instanță sancțiunile date de primărie. Pentru proprietarul Hotelului Bistra, din 2015 încoace, sunt înregistrate 19 litigii, dintre care 12 finalizate și șapte pe rol. Prin toate cele șapte aflate pe rol, proprietarul contestă majorarea impozitului, iar din cele 12 finalizate, patru au fost plângeri contravenționale și două au contestat majorarea impozitului. Pentru Universalul Vechi, din 2022 încoace, pe rolul instanțelor, sunt înregistrate patru litigii între proprietar și primărie, însemnând două contestații la majorarea impozitului și două contestări de amenzi.
Clădirea poștei de la Victoria a scăpat doar cu amenzi de 2.500 de lei, somație trimisă în luna februarie 2024 pentru lucrări de refacere, reparații și zugrăvire și cu informarea trimisă în luna mai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență cum că, din clădire, se desprind bucăți de tencuială. Pentru Poșta Veche, din 2019 proprietarul deține autorizatie de construire în vederea obținerii autorizatiei ISU, reautorizată în 2020, cu expirare pe 27 noiembrie 2024.
La exterior nu se vede că ar fi lucrări în execuție dar, conform legii, se consideră că acestea sunt în derulare întrucât autorizația de construire este în termen. Dacă în cazul Hotelului Semenic, proprietarul nici nu vinde clădirea dar nici n-o renovează, deținătorul Poștei Vechi se pare că a luat hotărârea de a vinde imobilul. Cel puțin așa se arată pe bannerul de la intrare. Și mai și investește în clădire, sau cel puțin așa consideră legea.
După prăbușirea bucății din Hotelul Semenic, a fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, care a stabilit că proprietarul va fi somat să facă o expertiză tehnică asupra structurii de rezistență a clădirii. Primarul Ioan Popa a declarat că, în cazul în care proprietarul refuză să facă expertiza, aceasta va fi făcută de primărie urmând ca cheltuielile să fie recuperate de la proprietar.
Pe marginea acestui subiect, primăria a precizat că legea prevede obligația proprietarului de a sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la starea clădirii. „Inspectoratul de Stat în Construcții poate dispune măsura expertizării, care cade în sarcina proprietarului și nu necesită intervenția municipalității. În cazul Hotelului Semenic, a fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență pentru că exista un pericol imediat și iminent, sens în care sesizarea către Inspectoratul de Stat în Construcții a fost făcută de municipalitate”, se arată în răspunsul Primăriei Reșița.
„Reprezentanții instituției au venit la fața locului și au somat proprietarul să facă expertiza tehnică. Primăria va urmări respectarea măsurilor impuse urmând să intervină dacă proprietarul nu se conformează”, se mai arată în răspunsul primăriei. Conform Legii nr. 10/1995, proprietarii construcţiilor au obligaţia de a efectua lucrările de întreţinere şi reparaţii și de a urmări starea construcţiilor în timp. Conform aceleiași legi, amenzile sunt cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei iar atribuțiile de constatare și aplicare revin Inspectoratului de Stat în Construcţii. La Reșița, clădirile continuă să se degradeze. Deși legea s-a aplicat și se aplică, cel puțin până acum, rigorile ei au avut ca efect doar… transformarea în ruine a unor clădiri cu care cândva orașul se mândrea.