Apă termo-sulfuroasă mai există doar în două baze de tratament din Băile Herculane după ce Curtea de Apel Timișoara a respins solicitarea SC Hercules SA.
Vizitatorii Târgului Internațional de Turism de la Paris, care debutează astăzi și pe care județul Caraș-Severin l-a ratat din cauza situației conflictuale din Consiliul Județean, nu vor afla că stațiunea balneară veche de peste 2000 de ani de pe malul Cernei a rămas în mare parte fără apă termală.
Prezenți în Franța, reprezentanții Carașului, ai Centrului pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale, ar fi putut fi puși în situația ridicolă de a le vorbi celor interesați de un concediu în România, în Banatul Montan, despre efectul miraculos al apelor termale din izvoarele lui Hercules. Ape care astăzi curg în Cerna și nu la robinetele bazelor de tratament din stațiune. Așa a hotărât Agenția Națională pentru Resurse Minerale, așa înțelege Statul Român să-și protejeze și să-și valorifice resursele minerale.
Și așa o hotărât, în primă instanță, justiția română. Mai exact, Curtea de Apel Timișoara. Aceasta a respins cererea de suspendare formulată de reclamanta Hercules SA – în reorganizare în contradictoriu cu ANRM privind executarea măsurilor dispuse prin actul administrativ 1809/05.02.2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Act administrativ potrivit căruia licența de exploatare a celor mai importante izvoare termale din stațiune nu a fost prelungită după data de 5 februarie. Consecința fiind că, de la acea dată, în bazele de tratament din Herculane nu mai există strop de apă termală și nimeni nu poate spune când sau dacă vor mai avea vreodată. Cu două excepții, care au sursă proprie.
Absentând de la Paris, reprezentații Caraș-Severinului sunt scutiți de a la prezenta o poveste jenantă, scandaloasă și umilitoare despre Băile Herculane, stațiune despre care mulți străini își amintesc lucruri fabuloase. În schimb, la noi acasă, unii încearcă să ascundă gunoiul sub preș, alții să dezvăluie jaful și să-l probeze în instanță, dar sunt și destui care au mai găsit câte ceva de furat. Iar bunul cel mai de preț, apa cu efecte terapeutice miraculoase, nici măcar acesta nu e protejat de tâlhari.
Perla Banatului, jefuită zi de zi, timp de 2 decenii!
Situația apei termale de la Herculane miroase mai urât decât sulful din ea, o recunoaște și Dan Pușcaș, administratorul judiciar al SC Hercules, societate care a fost devalizată în mai multe etape, timp de mai bine de 20 de ani.
„Cum să duci o societate de acest fel în insolvență, când ea deține tot ce însemna ospitalitate, resurse minerale, absolut orice? Toate fiind într-o stare foarte bună în anii 90, când s-a plecat în privatizare. Avea de toate, inclusiv spălătorie de rufe, frigorifer, mijloace de transport, mijloace de transport în comun, absolut orice înseamnă infrastructură! Avea 200.000 mărci germane încasări zilnic! Puteai să renovezi în fiecare zi un hotel sau un restaurant! Stațiunea a fost jefuită zi de zi, zi de zi. Prostul management, din păcate, nu este pedepsit de lege. Se discută acum despre unele fapte penale, dar durează de nenumărați ani. E un dosar greu, complicat, cu 35 de inculpați, cred că sunt câteva tone de dosar. Ca să poată să-și continue activitatea această stațiune, trebuie să se termine acest dosar penal.”, a spus Dan Pușcaș.
Nicio conspirație!
Dar vital este acum ca izvoarele lui Hercules să poată fi din nou exploatate, iar apa termală să ajungă în hoteluri și pensiuni. Altfel, Băile Herculane moare. Și asta nu pentru că ar fi victima unei conspirații, cum că interesele celor din Băile Felix ar fi închis robinetul pe Valea Cernei. „Am auzit această teorie. Am auzit această conspirație, dar eu nu cred în ea. Cei mai mari dușmani ai noștri suntem chiar noi, adică la Herculane, eu cred că cei mai mari dușmani ai stațiunii sunt localnicii. Nu altcineva. Oamenii, antreprenori de acolo! Ce contează însă acum este că, astăzi, un singur agent economic, unul singur, poate spune că are apă!”, a punctat Pușcaș.
La Herculane încă se mai găsește de furat!
Cât despre furat, se mai găsește câte ceva chiar și după mai bine de 2 decenii de jaf. „SC Hercules mai are astăzi 2 imobile, Disco Bar-ul și Grupul Gospodăresc. Acestea nu erau importante. Grupul gospodăresc este ceva departe, care nu are importanță. Erau bani de băgat, adică mai complicat. Dar încă se fură terenurile, fostele terenuri ale SC Hercules se tranzacționează, se suprapun cărți funciare unele peste altele. Este un loc bogat acolo, cu interese foarte mari. Și, bineînțeles, nu este exploatat deloc. Cam în toată România mai este, suntem o țară bogată!”, a conchis administratorul judiciar.
La Târgul Internațional de Turism din Franța, cu siguranță nu se va auzi despre toate acestea. Poate că tot răul e spre bine. Poate că e mai bine că județul Caraș-Severin a ratat anul acesta Parisul! Pentru că, la Herculane, chiar e ceva ce n-a văzut Parisul!